Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

IV Вељкови дани

 

Зборник саопштења - IV Вељкови дани

Veljkovi Dani 2010Градска библиотека Карло Бијелцики Сомбор и Организациони одбор Вељкових дана доделили су књижевну награду Вељкова голубица 2010. Награда Вељкова голубица 2010, која се додељује за целокупно приповедачко дело, ове године припала је Радовану Белом Марковићу. То је већином гласова одлучио жири књижевне манифестације Вељкови дани у Сомбору, у чијем саставу су били Славко Гордић, Марко Недић и Радивој Стоканов.

У образложењу жирија се, између осталог, каже да је Бели Марковић у савремену српску прозу унео индивидуалан и апартан стваралачки глас, који се опире свим конвенцијама и клишеима и који је у трајном и естетски продуктивном дослуху са књижевном традицијом и савременошћу. Стварност колубарског краја и његових великих и мистификованих простора обликована је у приповеткама овог аутора у плодном прожимању и сударању различитог нивоа субјективне стварности и богатих индивидуалних стилских средстава, додаје се у саопштену жирија. 
Покровитељи: Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу и Град Сомбор.. 
 
ГОЛУБИЋ 2010 

Veljkovi Dani 2010Orgаnizаcioni odbor Veljkovih dаnа i Somborskа bibliotekа Kаrlo Bijelicki objаvili su konkurs Golubić 2010. zа nаjuspeliju priču učenikа osnovnih i srednjih školа Zаpаdnobаčkog okrugа. Golubić će biti stаlnа nаgrаdа u koju će se od nаredne godine uključiti učenici svih školа u Srbiji. Ovim konkursom žiri posebno ističe potrebu dа Golubić neguje podsticаnje kreаtivnosti, književnog izrаžаvаnjа i veštinu pripovedаnjа.Žiri u sаstаvu: Milenko Popić, predsednik, profesor srpskog jezikа Milа Ćаtović, profesor srpskog jezikа Renаtа Gugаnović Podlipec, bibliotekаr Gorаnа Koporаn i Miljаnа Zrnić, direktor Somborske biblioteke od prispelih rаdovа novčаnom nаgrаdom, člаnskom kаrtom Biblioteke i knjigаmа izdаnjimа Somborske biblioteke nаgrаdio je nаjuspelije priče.
 
У категорији основних школа 
 
Veljkovi Dani 2010I награда
8. разред основна школа Иса Бајић Кула за причу Бата Петак Велиша Голубовић   
 preuzmi PDF 

II награда
Ученица 6. разреда основна школа Киш Ференц Свилојево за причу Ципеле Анита Вировитица  
  preuzmi PDF
 
III награда 
Veljkovi Dani 2010Ученица 6. разреда основна школа  22. ОКТОБАР Бачки Моноштор за причу Успомена Радмила Бјелопетровић  
 preuzmi PDF
 
У категорији средњих школа
 
I награда 
Ученица II разреда Гимназије Вељко Петровић за причу Наслеђе Јована Стајин
preuzmi PDF
 
II награда
Ученица III разред Гимназија Вељко Петровић за причу Јесен и црна рупа у мом стомаку Катарина Радић   
preuzmi PDF
 
III награда
Ученица II разреда Гимназије Вељко Петровић за причу Руке... Ивана Вицаи 
 preuzmi PDF
 
Veljkovi Dani 2010Специјалну награду за причу Љубав као пидстицај за литерално стваралаштво додељен је ученици 1. разреда основне школе Мирослав Антић Оџаци Филипи Штакић.
 preuzmi PDF