Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

X Вељкови дани

 

Књижевна манифестација „Вељкови дани“ одржана је 8. и 9. децембра.

Први дан манифестације одвијао се у Градској библиотеци и обележен је Округлим столом на тему „Легат Вељка Петровића“. Свечаност је отворио управник Библиотеке, Владимир Јерковић, а програм је водила Марија Чачић, руководилац Завичајног одељења. Учесници Округлог стола били су Ксенија Самарџија, кустос Куће легата, Радован Поповић, Милан Степановић и др Мирослав Стојисављевић. Присутнима се обратио и директор Куће легата Филип Брусић-Ренауд. Говорећи о заоставштини Вељка Петровића, указало се на стање у којем се овај легат нашао и на могуће поступке у циљу његовог очувања. Освртом на писма као значајног дела рукописне грађе у оствштини, назначена је будућа сарадња Библиотеке и Куће легата на објављивању богате преписке Вељка Петровића. Посетиоци су, на крају свечаности, могли видети поставку дела архивске грађе из легата под називом „Сомбор Вељка Петровића“.

Другог дана манифестације, на Дечјем одељењу приказана је епизода из серијала „Кад сам био мали“ о Вељку Петровићу. Радмила Лазаревић и Анђелија Пругинић, библиотекарке,  објавиле су резултате међународног конкурса за најуспелију причу Голубић  и уручиле награде присутним добитницима, Милици Равњак из Бешке, Јани Стојисављевић из Сомбора и Петру Лучићу, ученику првог разреда ЈУ Гимназије из Живиница (БиХ), добитнику  Гран при Голубић за 2016. годину, за причу Ограде.

Програм је настављен у Великој сали Скупштине града, где је, након поздравног обраћања Немање Сарача, члана Градског већа за културу и Владимира Јерковића, управника Сомборске библиотеке, представљен књижевни портрет Мира Вуксановића, добитника награде Вељкова голубица за 2015. годину. Тим поводом говорили су проф. др Славко Гордић, проф. др Петар Пијановић, Радован Бели Марковић, проф. др Стојан Ђорђић, проф. др Радивоје Микић, проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, проф. др Мирјана Д. Стефановић, Селимир Радуловић, проф. др Саша Радојчић, Ненад Станојевић, Драган Бабић, проф. др Тихомир Петровић и академик Миро Вуксановић. Свечаност је отворила и водила Марија Чачић, руководилац Завичајног одељења Градске библиотеке.

У завршном делу манифестације Тихомир Петровић, председник Организационог одбора Вељкових дана, прогласио је лауреата за 2016. годину и изнео образложење одлуке о додели награде.      

Образложење уз одлуку о добитнику награде Вељкова голубица 2016.

Овогодишњи добитник књижевне награде Вељкова голубица Давид Албахари улази у ред најзначајнијих прозаиста савремене српске књижевности. Рођен 1948. у Пећи, своју прву збирку прича Породично време објавио је 1973. Већ том књигом је стекао наклоност критике, а недуго потом уследила су и формална признања. За књигу прича Опис смрти која је изашла 1982. добио је Андрићеву награду. Књига прича Пелерина (1993) награђена је наградама „Станислав Винавер“ и „Бранко Ћопић“, роман Мамац (1996) НИНовом наградом, а књига прича Сваке ноћи у другом граду (2008) наградом „Златни сунцокрет“. Од 2006. је члан САНУ ван радног састава. До сада је Давид Албахари објавио 13 књига прича, 14 романа и три збирке есеја.

Већ од првих Албахаријевих књига су могле да се препознају неке трајне особине његовог прозног поступка и уметничког света оствареног тим поступком. Реч је о карактеристично постмодернистичком споју наглашавања артифицијелности књижевног текста, са бројним аутореференцијалним пасажима, са једне стране, а са друге – верности приповедању у једном такорећи архетипском смислу. Албахаријево приповедање окреће се како тихој драми урбане свакодневице, тако и трауматичним местима новије историје. Аутобиографским елементима првог, „интимистичког“ слоја одговара јасно вредносно опредељење у другом, „епохалном“. Данашњем читаоцу су важна оба та слоја. Та важност, уз висок артистички ниво прозног дела Давида Албахарија, мотивисало је жири да овог писца прогласи добитником награде Вељкова голубица.

Голубић 2016

МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС ЗА НАЈУСПЕЛИЈУ ПРИЧУ

На конкурс су пристигли радови из земље и иностранства. Иновативност, стил, правопис, те мерила креативног и оригиналног рукописа одредили су редослед награда.

Жири:

проф. др Анкица Вучковић

Анђелија Пругинић

Радмила Лазаревић

 

Гран при Голубић 2016

Ограде, Петар Лучић

(1. разред ЈУ Гимназија Живинице)

 

I КАТЕГОРИЈА

1. Увек мисли својом главом, Никола Петковић IV-4 ОШ „Стефан Немања" Ниш

2. Пас и телефон, Милица Равњак III-2 ОШ „Браћа Груловић" Бешка

3. Помало смешна бајка, Тара Милетић IV раз. ОШ „Даринка Павловић" Куршумлија

 

II КАТЕГОРИЈА

1. Гласови у ветру, Дуња Вићентијевић VIII-3 ОШ „Васа Чарапић" Бели Поток

2. Наговештај, Лука Баровић VII-6 ОШ „Владислав Рибникар" Београд

3. Свет иза зидова, Милица Здравковић VII-3 ОШ „Васа Чарапић" Бели Поток

 

III КАТЕГОРИЈА

1. Човек постаје слободан својом одлуком, отпором, непристајењем, Јован Милинковић, IV-1 Гимназија Ивањица 

2. Камелеон, Јана Стојисављевић I-5 Гимназија „Вељко Петровић"Сомбор

3. Уметничко дело које ме је импресионирало, Зорана Шарчевић III-3 Гимназија Ивањица