Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Tragovi

17.04.1887.

Osnovano je SOMBORSKO SPORTSKO UDRUŽENJE, koje je odigralo izuzetno značajnu ulogu u popularizaciji i razvoju raznih sportskih disciplina i sportskog pokreta Sombora u celini. Od samog početka Udruženje će objedinavati rad atletske, plivačke, biciklističke, klizačke i gimnastičke sekcije, da bi kasnije, potrajavši do Prvog svetskog rata, u svoje okrilje primilo i hazenu, fudbal i dr. Za prvog predsednika izabran je Đula Šlageter, a prvi trener je postao Aleksandar-Šana Demetrović, čovek čije ime je nerazdvojivo od istorije somborskog sporta.


18.04.1750.

Pošto je Sombor godinu dana ranije, poveljom Marije Terezije, uzdignut u rang slobodnih i kraljevskih gradova, to je Magistratu stigao poziv iz Požuna, današnja Bratislava, da uputi svoja dva izaslanika koji će ga predstavljati na ceremoniji zvaničnog uvođenja i upisa Sombora u knjigu slobodnih i kraljevskih gradova Ugarske.


18.04.1840.

U Somboru je rođen dr NIKOLA-NIKA MAKSIMOVIĆ, koji je kao student prava u Pešti među osnivačima i sekretar književnog društva "Preodnica". Kao doktor prava vraća se u Sombor i ubrzo postaje jedna od centralnih figura javnog, društvenog i političkog života grada poslednjih decenija 19. veka. Kratko vreme je glavni gradski beležnik, a potom se posvećuje političkom radu da bi, kao član Miletićeve Srpske narodne slobodoumne stranke, bio biran za poslanika u Ugarski sabor 1870, 1872, 1878. i 1882, a od 1869. do 1902. gotovo redovni je član narodno-crkvenih sabora. Napuštajući "Bečkerečki program" i donevši tzv. "Kikindski program" napušta i Miletićevu stranku i osniva novu Srpsku narodnu stranku - notabiliteta, da bi se kao negdani vatreni borac protiv mađarizacije istom žestinom zalagao za saradnju sa vladom u Pešti. Ovo će ubrzati njegov politički kraj, te je poslednje godine života proveo na svom imanju kod Kljajićeva pišući memoare iz koga će poduži odlomak objaviti somborska "Sloga" posthumno 1908. pod naslovom "Gružani" u kojima oslikava politička zbivanja u kojima je bio učesnik i svedok. Umro je u Somboru 30.11.1907, gde je i sahranjen.