Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Biblionet 2018

U Biblioteci Matice srpske, protekle nedelje, održan je, dvanaesti po redu, stručno-naučni skup Biblionet u organizaciji Zajednica matičnih biblioteka Srbije. Drugom danu Skupa, koji je trajao od  7. do 9. juna, prisustvovala je Marija Čačić, bibliotekar Gradske biblioteke u Somboru.

Ovogodišnji Biblionet sa temom Rukopisna i stara štampana knjiga okupio je, osim domaćih i specijalnih gostiju iz regiona, i istaknute naučnike i istraživače ove oblati iz Rusije i Mađarske.

Oni su izložili radove posvećene istoriji knjige i štamparstva, istorijatu pojedinih zbirki, istraživanju i radu na opisu i prezentovanju građe, pravnoj i fizičkoj zaštiti i primeni savremenih tehnologija.  Govorilo se o srpskim rukopisima u kontekstu opšteslovenske rukopisne tradicije, o istraživanju srpskih rukopisa u inostranim zbirkama, o virtuelnim bibliotekama rukopisnih i starih štampanih knjiga i dr.

Po završetku predavanja organizovan je obilazak izložbe „Iz zbirki rukopisnih i starih štampanih knjiga Biblioteke Matice srpske“  priređene u Čitaonici rariteta. Izložbom su predstavljena najreprezentativnija izdanja ove biblioteke.

Kroz postavku u Javnom katalogu Biblioteke obeleženo je i sto osamdeset godina javnog rada Biblioteke Matice srpske.

U okviru manifestacije, mr Dušici Grbić, arheografu savetniku u Biblioteci Matice srpske, svečano je uručena nagrada Đura Daničić, za celokupan doprinos pojedinca razvoju bibliotekarstava i kulture Srbije.