Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Knjiga nedelje - komentari čitalaca

Industrija sreće - Vilijam Dejvis

(Usmeni komentar)

Industrija sreće....Amerikanci...

                           Jelena Burnać, penzioner

 

Život u mračnim vremenima - Ernst Pavel

U glavnoj ulozi ovog odličnog autobiografskog romana je sam autor koji kroz 23 poglavlja ispisuje u formi dnevničkih zapisa važne fragmente njegovog života , od napuštanja nacističke Nemačke kao šesnaestogodišnjak pa do saznanja da boluje od neizlečive bolesti.

Dolazak Iz Berlina u Oksionorsku Kraljevinu Jugoslaviju u Beograd ( raskrsnicu svetova) je za glavnog junaka borba za ostanak i opstanak, kako njega tako Majke i Oca. Od samog smeštaja u hotelu do selidbe u predgrađe traje potraga za identitetom , socijalnim dilemama, ekspresno učenje srpskog jezika , jevrejskim kompleksom niže vrednosti , komunikacija sa okolinom. Zaposlenje kod Gece Kona , angažovanje u ilegalnoj anti-državnoj organizaciji, simpatizer socijalističke ideologije, revolucionarni duh...

Ubistvo Kralja Aleksandra menja čitav život. Stvara se novi predratni ambijent i treba otići. Način na koji su pobegli je spoj sreće i njegove snalažljivosti. Kroz memoarsko-dokumentarističko-novinarsko pripovedanje pratimo život sa Njujorškog Menhetna preko Severno-afričkog ratišta, obaveštajno vojnog rada u Italiji. Prestankom rata završava se poglavle intezivnog života. Kao porodičan čovek bavi se novinarstvom, atletikom i piše za svoju dušu. Saznaje da je teško bolestan i miri se na izuzetan način. Dijagnosticiran je rak pluća i glavni junak ovog odličnog romana ( autobiografskog ) je zapravo za života bio i ostao pravi junak.

Poslednje poglavlje je završila njegova ćerka Mirijam Pavel.

                                                                                                                      Radomir Piljagić Pilja