Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Uručena nagrada „Golub”

Žiri u sastavu: Branko Ćurčić, Dragan Babić i Đorđe Majstorović razmatrao je 62 rukopisa,  različitih žanrovskih i poetičkih opredeljenja. Žiri je odlučio da nagradu Golub za 2020. dodeli rukopisu Kućne grinje (i druge prašnjave priče) Igora Ivaniševića.


Zbirka priča Kućne grinje (i druge prašnjave priče) Igora Ivaniševića sadrži tri obimne priče od kojih neke idu ka formi novele, kako obimom, tako i zahvatom, ali se i dalje drže strogo organizovanih obeležja rukopisa kao celine. To su, pre svega, žanrovska, tematska i motivska povezanost priča – one se usmeravaju na slične životne situacije i međuljudske odnose, ali ih posmatraju iz različitih uglova i obrađuju iz različitih rakursa – kao i uverljiv stil kojim autor uvezuje zasebne tekstove u jednu koherentnu zbirku. Priče su podeljene u više fragmenata koji olakšavaju čitanje i omogućuju lakšu prohodnost i povezivanje zasebnih delova koji stupaju u asocijativnu i intertekstualnu vezu. Najzad, autor se poigrava sa vremenskim okvirima svojih priča, idući napred-nazad u periodu od kraja XIX do sredine XX veka, mapirajući najznačajnije istorijske događaje tog doba, ali i neprestano aludirajući na savremeni trenutak, zbog čega se zbirka Kućne grinje (i druge prašnjave priče) može čitati i kao dokument prošlosti i kao beleška o sadašnjosti.

Igor Ivanišević (Kragujevac, 1989), objavio je više kratkih priča u periodici i zbornicima (Nešto diše u mojoj torti, V: fantastične priče iz ravnice, Grad ukletih, Novi svitak, Rukopisi i Ubiq). Zbirka Kućne grinje (i druge prašnjave priče) bila je u najužem izboru XVIII kola edicije „Prvenac“ Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Živi i radi u Novom Sadu.

Nagrada „Golub” uručena je Igoru Ivaniševiću u ponedeljak, 28. decembra u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke.  

           

Mediji:

Kulturni magazin Art-erija: http://media.rtv.rs/sr_ci/art-erija/61594 (od 6:38)

RTV Sreće: http://www.rtvsrece.com/video-igor-ivanisevic-dobitnik-nagrade-golub/

Portal Soinfo: https://www.soinfo.org/vesti/vest/24208/golub-urucen-dobitniku/