Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Predstavnici Gradske biblioteke Karlo Bijelicki na stručno – naučnom skupu Biblionet u Leskovcu

U organizaciji Zajednica matičnih biblioteka Srbije i Narodne biblioteke Radoje Domanović iz Leskovca, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, prošle nedelje je održan 15. godišnji stručno-naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije  Biblionet. Ove godine tema Biblioneta bila je Biblioteka od kuće: izazovi i mogućnosti organizacije bibliotečkih usluga tokom pandemije. Iz Somborske biblioteke Biblionetu su prisustvovali Nataša Turkić, direktor, Nataša Plavšić, viši diplomirani bibliotekar i Žana Gnjatović, diplomirani bibiliotekar.

Ovogodišnji stručno-naučni skup bio je podeljen u dva dana, u okviru kojih je svoj rad tokom pandemije predstavilo 14 matičnih biblioteka iz cele Srbije. Prvog dana učesnici skupa su, osim pozdravnih reči domaćina, mogli da se, putem video linka, upoznaju sa iskustvima i radom u uslovima pandemije u  bibliotekama u Rijeci, Zagrebu i Ljubljani.  Kako je i bilo očekivano, u početku su sve biblioteke poštovale preporučene mere Vlade i kriznog štaba, a nakon toga organizovale su rad u skladu sa preporučenim merama lokalnih kriznih štabova i razvojem situacije.

Prvog dana Biblioneta dodeljena je nagrada Đura Daničić za 2020.godinu. Laureati Selimir Radulović upravnik Biblioteke Matice srpske i Sonja Šuković direktorka Narodne biblioteke Stevan Sremac iz Niša su nakon uručenja nagrade održali kratke besede.

Uz predavanja i razmenu iskustava, bibliotekari su imali priliku  da upoznaju znamenitosti Leskovca  i njegove okoline.