Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

X Veljkovi dani

 

Književna manifestacija „Veljkovi dani“ održana je 8. i 9. decembra.

Prvi dan manifestacije odvijao se u Gradskoj biblioteci i obeležen je Okruglim stolom na temu „Legat Veljka Petrovića“. Svečanost je otvorio upravnik Biblioteke, Vladimir Jerković, a program je vodila Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja. Učesnici Okruglog stola bili su Ksenija Samardžija, kustos Kuće legata, Radovan Popović, Milan Stepanović i dr Miroslav Stojisavljević. Prisutnima se obratio i direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud. Govoreći o zaostavštini Veljka Petrovića, ukazalo se na stanje u kojem se ovaj legat našao i na moguće postupke u cilju njegovog očuvanja. Osvrtom na pisma kao značajnog dela rukopisne građe u ostvštini, naznačena je buduća saradnja Biblioteke i Kuće legata na objavljivanju bogate prepiske Veljka Petrovića. Posetioci su, na kraju svečanosti, mogli videti postavku dela arhivske građe iz legata pod nazivom „Sombor Veljka Petrovića“.

Drugog dana manifestacije, na Dečjem odeljenju prikazana je epizoda iz serijala „Kad sam bio mali“ o Veljku Petroviću. Radmila Lazarević i Anđelija Pruginić, bibliotekarke,  objavile su rezultate međunarodnog konkursa za najuspeliju priču

Golubić  i uručile nagrade prisutnim dobitnicima, Milici Ravnjak iz Beške, Jani Stojisavljević iz Sombora i Petru Lučiću, učeniku prvog razreda JU Gimnazije iz Živinica (BiH), dobitniku  Gran pri Golubić za 2016. godinu, za priču Ograde.

Program je nastavljen u Velikoj sali Skupštine grada, gde je, nakon pozdravnog obraćanja Nemanje Sarača, člana Gradskog veća za kulturu i Vladimira Jerkovića, upravnika Somborske biblioteke, predstavljen književni portret Mira Vuksanovića, dobitnika nagrade Veljkova golubica za 2015. godinu. Tim povodom govorili su prof. dr Slavko Gordić, prof. dr Petar Pijanović, Radovan Beli Marković, prof. dr Stojan Đorđić, prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Mirjana D. Stefanović, Selimir Radulović, prof. dr Saša Radojčić, Nenad Stanojević, Dragan Babić, prof. dr Tihomir Petrović i akademik Miro Vuksanović. Svečanost je otvorila i vodila Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke.

U završnom delu manifestacije Tihomir Petrović, predsednik Organizacionog odbora Veljkovih dana, proglasio je laureata za 2016. godinu i izneo obrazloženje odluke o dodeli nagrade. 

Obrazloženje uz odluku o dobitniku nagrade Veljkova golubica 2016.

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade Veljkova golubica David Albahari ulazi u red najznačajnijih prozaista savremene srpske književnosti. Rođen 1948. u Peći, svoju prvu zbirku priča Porodično vreme objavio je 1973. Već tom knjigom je stekao naklonost kritike, a nedugo potom usledila su i formalna priznanja. Za knjigu priča Opis smrti koja je izašla 1982. dobio je Andrićevu nagradu. Knjiga priča Pelerina (1993) nagrađena je nagradama „Stanislav Vinaver“ i „Branko Ćopić“, roman Mamac (1996) NINovom nagradom, a knjiga priča Svake noći u drugom gradu (2008) nagradom „Zlatni suncokret“. Od 2006. je član SANU van radnog sastava. Do sada je David Albahari objavio 13 knjiga priča, 14 romana i tri zbirke eseja.

Već od prvih Albaharijevih knjiga su mogle da se prepoznaju neke trajne osobine njegovog proznog postupka i umetničkog sveta ostvarenog tim postupkom. Reč je o karakteristično postmodernističkom spoju naglašavanja artificijelnosti književnog teksta, sa brojnim autoreferencijalnim pasažima, sa jedne strane, a sa druge – vernosti pripovedanju u jednom takoreći arhetipskom smislu. Albaharijevo pripovedanje okreće se kako tihoj drami urbane svakodnevice, tako i traumatičnim mestima novije istorije. Autobiografskim elementima prvog, „intimističkog“ sloja odgovara jasno vrednosno opredeljenje u drugom, „epohalnom“. Današnjem čitaocu su važna oba ta sloja. Ta važnost, uz visok artistički nivo proznog dela Davida Albaharija, motivisalo je žiri da ovog pisca proglasi dobitnikom nagrade Veljkova golubica.

Golubic 2016

MEĐUNARODNI KONKURS ZA NAJUSPELIJU PRIČU

Na konkurs su pristigli radovi iz zemlje i inostranstva. Inovativnost, stil, pravopis, te merila kreativnog i originalnog rukopisa odredili su redosled nagrada.

Žiri:

prof. dr Ankica Vučković

Anđelija Pruginić

Radmila Lazarević

 

Gran pri Golubić 2016

Ograde, Petar Lučić

(1. razred JU Gimnazija Živinice)

 

I KATEGORIJA

1. Uvek misli svojom glavom, Nikola Petković IV-4 OŠ „Stefan Nemanja" Niš

2. Pas i telefon, Milica Ravnjak III-2 OŠ „Braća Grulović" Beška

3. Pomalo smešna bajka, Tara Miletić IV raz. OŠ „Darinka Pavlović" Kuršumlija

 

II KATEGORIJA

1. Glasovi u vetru, Dunja Vićentijević VIII-3 OŠ „Vasa Čarapić" Beli Potok

2. Nagoveštaj, Luka Barović VII-6 OŠ „Vladislav Ribnikar" Beograd

3. Svet iza zidova, Milica Zdravković VII-3 OŠ „Vasa Čarapić" Beli Potok

 

III KATEGORIJA

1. Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom, nepristajenjem, Jovan Milinković, IV-1 Gimnazija Ivanjica 

2. Kameleon, Jana Stojisavljević I-5 Gimnazija „Veljko Petrović"Sombor

3. Umetničko delo koje me je impresioniralo, Zorana Šarčević III-3 Gimnazija Ivanjica