Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25000 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Tragovi

15.05.1871.

Mađarski ministar unutrašnjih poslova je potvrdio USTAV SOMBORSKE SRPSKE PEVAČKE DRUŽINE, koja je nepunih pola godine ranije osnovana “sa ciljevima: da izobrazuje vešte pevače, rasprostire i omili lepo svetovno pevanje i da neguje crkveno harmonično pojanje. Za ostvarenje ciljeva držaće pevačku školu, priređivati besede, sela, društvene zabave i pojaće u crkvi”. Broj članova bio je “neopredeljen”, a članom je mogao postati, bez obzira na pol, svaki rodoljub koji se obaveže da će se pridržavati Ustava.


18.05.1796.

U Somboru je rođen JOŽEF ŠVAJDL, Nemac poreklom i carski konjički major koji će u Mađarskoj buni 1848-49. preći na stranu pobunjenika i istakavši se u bitkama kod Sekešfehervara i pod Bečom, dobiti čin generala. No, obolevši prelazi u pozadinu za komandanta Segedina, a potom Budimpešte. Nakon sloma revolucije, zajedno sa još 12 generala predao se na reč, ali su svi pogubljeni 6.10.1849. u Aradu, ušavši u istoriju kao “trinaest aradskih žrtava”.


19.05.1790.

Svečano ukrašena konjička bandijera somborskih plemenitaša, predvođenih Matišom Rudićem, polazi iz Sombora da bi predstavljajući Bač-bodrošku županiju uveličala veliko mađarsko nacionalno slavlje; prenos krune svetog kralja Ištvana iz Beča u Peštu.


20.05.1699.

Franjevci u Somboru, po prvi put, uvode matične knjige rođenih, od kojih su do danas sačuvane svega tri stranice, na kojima čitamo prezimena: Kovačević, Garašević, Kekezović, Aleksić, Mandić, Beretić, Bošnjaković, Vizar, Stolišić, Čerčev, Matić, Živković, Vukelić, Raič, Fratričević, Binković, Dimić, Niger, Cuconić, Vuković, Pavletić, Kuntić, Kuzmić, Pelvio, Čović, Faber, Jakobišević Probojčević, Margetić, Antonijević, Barašević, Bašić, Kolić, Jeger, Mihajlović, Milanković, Baraković, Pletikosić..., a upisivali su ih i krštavali oci Nikola Radnić i Mihajlo Nimčanin.