Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25000 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Tragovi

08.08.1814.

Kraljevski ugarski savet je ratifikovao Školski ugovor stanovnika salaša Bukovac koji je sklopljen u svojoj formi i na svoj način i potvrđen potpisima svedoka i okružnog direktora. Zgradu će Škola dobiti sledeće godine, ali će dugove za gradnju izmiriti tek 1816, po tužbi Georgija Mađar-Janoša, koji je potraživao od Bukovčana 1.500 forinti. Najzaslužniji za sve behu Petar Brbaklić, Gavrilo Mijić i Josif Kovačić, za koje Uroš Nestorović predlaže da se javno i u prisustvu naroda proglase građanima. Prvi učitelj je bio Sava Jovanović i predavaše gramatiku, račun, psaltir, časlavac i bukvar, ali tako loše da ga smeniše. Godine 1836. škola je izgorela, a novu će zgradu dobiti tek 1884, kada i učiteljicu Mariju Bošnjakov, čiji su đaci više znali od varoških. Ubrzo će i u ostalim salaškim naseljima nići škole, a ponajviše zaslugom Somborca Nikolaja Šimića, direktora svih srpskih osnovnih škola u Ugarskoj.


11.08.1882.

U Sivcu je rođen ĐORĐE CVEJANOV, višegodišnji profesor Više devojačke škole u Pančevu i Somboru i gradonačelnik somborski. Zarobljen u Rusiji tokom Prvog rata, stupa u dobrovoljce da bi za velike ratne zasluge bio višestruko odlikovan, te je i nosilac Zlatne medalje Obilića i Albanske spomenice. Veoma aktivan u javnom životu grada, bio je predsednik Zanatlijskog udruženja, Srpskog pevačkog zanatlijskog društva i Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Umro je u Somboru 1969. godine.


11.08.1921.

Na državnom atletskom prvenstvu Jugoslavije BELA SEKEREŠ je prvi Somborac koji je postao prvak države na 5000 metara, nastavljajući tako slavnu tradiciju somborskih atletičara još iz vremena Austrougarske, u kojoj su, takođe, igrali značajnu ulogu u atletskim takmičenjima.


12.08.1864.

U mestu Bernau, u Češkoj, rođen je ANTONIJE-TUNA OSVALD. Od 1921, celu deceniju je horovođa i nastavnik pevanja i sviranja u somborskoj Muškoj učiteljskoj školi. Završivši Zemaljsku muzičku učiteljsku školu u Pragu, proglašen je za učitelja muzike, horovođu i kapelnika. Pre Sombora služba će ga voditi od Beča, gde je sa 19 godina drugi pukovski kapelnik, Bečeja, Novog Sada i Pančeva, do Subotice, a nakon somborskog penzionisanja, opet do Novog Sada, potom i Mola gde je i umro 1936. godine.


13.08.1846.

U Somboru je rođen ĐULA VAROŠI, kaločki nadbiskup koji je službu započeo kao kapelnik u Čonoplji, da bi u crkvenoj hijerarhiji brzo napredovao, pogotovo prešavši u Kaloču. Ovde 1875. postaje arhivar nadbiskupije, pet godina potom zamenik upravitelja nižeg bogoslovskog semeništa, a 1887. upravitelj velikog semeništa i kanonik. Zakaluđerivši se, u Sekešfehervaru postaje biskup, da bi 1905. bio izabran za nadbiskupa i tajnog kraljevskog savetnika, gde ostaje sve do svoje smrti 1910. Vrlo učen, ostavio je i značajan spisateljski trag; posebno je zapažena rasprava o ujedinjenju Bačke i Kaločke nadbiskupije i dvotomna studija o katoličkom školstvu u Ugarskoj.


14.08.1841.

U dvorištu zatvorskog dela županijske zgrade, streljan je VUJADIN SEKULIĆ-BANE, student tehničkih nauka, član Komunističke partije u koju je primljen nedelju dana ranije no što će biti uhvaćen u prigrevačkom ataru u akciji paljevine žita 22. jula iste godine. I pored strahovitih muka, kojima je bio podvrgnut, nije odao ni jednog od saučesnika.