Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25000 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Tragovi

22.04.1749.

Brojni Somborci, pešice i na konjima, predvođeni sveštenstvom obe crkve i militarskim prvacima postrojenih na čelu konjičkih i pešadijskih formacija, na prilazu gradu svečano dočekuju vladinog i komorskog izaslanika grofa Johana Stefana Kolera, određenog za uvođenje Sombora u rang slobodnih i kraljevskih gradova. Nakon prigodnih dobrodošlica i ispaljena tri počasna plotuna, svi zajedno kreću put franjevačkog samostana koji je određen za smeštaj izaslanika i kao mesto gde će se odvijati predviđene aktivnosti. Na prilazima konviktu, kao i u njegovoj unutrašnjosti, sve vreme su bile postavljene jake straže.


23.04.1887.

Otpočelo je kopanje prvog ARTESKOG BUNARA u Somboru, koji će kasnije i pesmama biti opevan, a kada bude pušten u rad krajem 1889. postaće i mesto društvenih zbivanja, razmenjivanja gradskih novosti i susretanja. Bez dovoljno iskustva, ing. Bela Žigmond, koji je vodio radove, kopaće čak do nepotrebnih 300 metara, a dovoljno je bilo i upola manje. Poslednji, 35. po redu arteski bunar izbušio je Boško Pujin, ali najveći majstor ovoga posla je bio Jožef Cajzl, koji ih je ponajviše izbušio.


24.04.1749.

Izjutra, uglednik somborski Nikola Parčetić, okružen svečanom stražom sa isukanim mačevima i zaslužnim Somborcima, praćeni trubama i dobošima i povorkom radoznala sveta, noseći Povelju u srebrnom kovčegu išao je ka Plebaniji, gde ga je očekivao grof Johan Stefan Koler. Nakon svečane mise i izvršene primopredaje Povelje, u trpezariji konvikta nastalo je slavlje do zore, a na trgu je za svetinu ispečen vo i besplatno podeljeno vino.


25.04.1749.

Izabrana je gradska vlast; OPŠTESTVO, od 60 članova, SPOLJAŠNJI SENAT, sa 24 člana i UNUTRAŠNJI SENAT, od 12 članova, svi birani po paritetnoj osnovi jednake zastupljenosti katolika i pravoslavaca u njima, po odredbama Alternative od 1.07.1748. godine. Unutrašnji senat, izvršnu gradsku vlast, predvodio je veliki birov iliti sudija Martin Parčetić, katolik, koga će nakon dve godine zameniti Jovan Damjanović, pravoslavac. Izabranima su određene i plate: sudiji 200 forinti, beležniku, koji je uz stručnost morao i da zna jezike sredine, 300 forinti, gradskom kapetanu 150, advokatu 100, senatorima, zavisno od značaja oblasti koju su pokrivali, od 75 do 100, a primera radi, učitelji su mesečno bili plaćeni 60 forinti.


26.04.1925.

U Somboru je osnovana SOMBORSKA POLJOPRIVREDNA BERZA, u kojoj su određivane cene žitarica za celu Kraljevinu SHS i objavljivane u zvaničnom biltenu. Članom Berze se postajalo podnošenjem molbe uz preporuku tri punopravna člana. Onome ko bi preporuku dao, a nije u dovoljnoj meri podatke proverio, oduzimano je pravo da i dalje daje preporuke. Upravu Berze je činilo 15 članova biranih na tri godine, uz godišnju promenu trećine članova. Uprava i Berzanski sud, koji je brojao 35 članova, činili su Izborni zbor Berzanskog suda. Berza je prestala sa radom početkom Drugog svetskog rata.


28.04.1749.

Završeno je uvođenje Sombora u rang slobodnih i kraljevskih gradova, kada mu je od Kraljevske kameralne komisije izdat Statut, posle Povelje, najznačajniji akt koji će za dugi niz godina određivati ponašanje i vršenje gradske vlasti, kao i celokupnog života u gradu. Pre no što je prihvaćen, Statut je pročitan i rastumačen na ilirskom i latinskom jeziku predstavnicima sva tri najvažnija organa varoške uprave.


28.04.1874.

Crkveni odbor izveštava Skupštinu Srpske pravoslavne crkvene opštine somborske, da je moler Pavle Simić sa svojim radom na izradi ikonostasa i dogovorenih drugih ikona u Svetogeorgijevskoj crkvi somborskoj gotov, da je Komisija Konzistorije bačke eparhije radove pregledala i “posao za dobar našla” te je rečeno da se slikaru izda svedočanstvo o obavljenom poslu, dok je ponovljena molba za renumeraciju za prekoračeni rok, odbijena.


28.04.1880.

Ovlašćeni arhitekta Ferenc Decer iz Budimpešte, započeo je dogradnju županijske zgrade; radovi će potrajati nešto duže od dve godine, a zdanje je 16.09.1882. dobilo današnji izgled, računajući i izmenjenu fasadu.