Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Zaštita stare i retke knjige

U Biblioteci Matice srpske, matičnoj ustanovi za staru i retku knjigu na tlu Vojvodine, i u protekloj godini realizovani su poslovi na zaštiti publikacija Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.  Konzervacija i restauracija 22 oštećene knjige iz zbirke rariteta Somborske biblioteke ostvarena je kroz projekat  Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti kulturnog nasleđa.

Ove knjige predstavljaju kulturno dobro od velikog ili izuzetnog značaja te je važnost da im se obezbedi fizičko-hemijska stabilnost nemerljiva. Preko 700 bibliotečkih jedinica čini zbirku stare i retke knjige, od kojih 350 obuhvta period štampanja do 1847. godine. Zbirka se nalazi na Zavičajnom odeljenju i dostupna je članovima biblioteke za korišćenje u čitaonici. Postupak tehničke zaštite u Biblioteci Matice srpske sproveden je i u prethodnom periodu, kada je, između ostalih, konzervirana i restaurirana najstarija knjiga u Somborskoj biblioteci, Zbornik Božidara Vukovića iz 1538. godine. 

                     

Nastavićemo da, prema stepenu ugroženosti, godini izdanja i vrednosti, kontinuirano izdvajamo ove vredne knjige, nastojeći time da kompletan fond bude adekvatno zaštićen u dužem vremenskom periodu i dostupniji za naučno-istraživački rad.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so' - /opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so: undefined symbol: igbinary_serialize

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: