Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Žana Gnjatović, bibliotekar somborske Biblioteke, druga na svetu

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”, Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref (LINK)  (jedan bibliotekar, jedna referenca). Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2022. godine, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

Sa ubedlјivo najviše unetih referenci, prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku. Iza Vikipedije na srpskom slede Vikipedija na katalonskom sa unetih 1915 referenci i Vikipedija na polјskom sa 1355 unetih referenci.

Prvo mesto i najbolјi urednik kampanje je urednica Vikipedije na srpskom jeziku, Nikolina Šepić, sa preko 6600 unetih referenci. Drugi urednik kampanje i drugo mesto je osvojila urednica Vikipedije na srpskom jeziku Žana Gnjatović, diplomirani bibliotekar iz somborske biblioteka sa unetih 2022 reference.

Moto kampanje: Zamislite svet u kome svaki bibliotekar doda još jednu referencu na Vikipediju.

Kampanja je globalnog karaktera (LINK) i sprovodi se u brojnim zemlјama širom sveta u sklopu proslave rođendana Vikipedije na engleskom jeziku (LINK) , a cilј kampanje je motivisanje bibliotekara u davanju svog profesionalnog doprinosa najvećoj enciklopediji u lјudskoj istoriji.