Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

XII Veljkovi dani

Somborska biblioteka i Organizacioni odbor Veljkovih dana priređuju XII Veljkove dane, 22. i 23.  novembra, pod pokroviteljstvom Grada Sombora.

Svečano otvaranje Veljkovih dana i Okrugli sto na temu „Povratak priči u savremenoj srpskoj prozi“ zakazan je za 22. novembar 2018. godine u 17 časova, u Velikoj sali zdanja Županije. Učesnici naučnog skupa su prof. dr Aleksandar Jerkov, dr Marko Nedić, dr Jasmina Vrbavac, prof. dr Slobodan Vladušić i dr Mileta Aćimović Ivkov. U završnom delu programa, u 18:30, biće dodeljena nagrada „Veljkova golubica“ za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo od izuzetne umetničke vrednosti.

Dodela nagrade Gran pri Golubić u 2018. za najuspeliju priču učenika osnovnih i srednjih škola biće održana u petak, 23. novembra u 16 časova, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke.

***

Laureat Goran Petrović

Goran Petrović (Kraljevo, 1961) već dugo uživa ugled jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, podjednako cenjenog kako među kritičarima, tako i u širim čitalačkim krugovima. Piše pripovetke i romane, a pojedina njegova dela prilagođena su za izvođenje u pozorištu, na televiziji i radiju (prva pozorišna adaptacija Petrovićeve proze ostvarena je predstavom Opsada crkve Svetog spasa Narodnog pozorišta u Somboru, 2002. godine). Objavio je knjigu kratke proze Saveti za lakši život (1989), roman Atlas opisan nebom (1993), zbirku pripovedaka Ostrvo i okolne priče (1996), roman Opsada crkve Svetog Spasa (1997), roman Sitničarnica Kod srećne ruke (2000), zbirku pripovedaka Bližnji (2002), knjigu izabrane kratke proze Sve što znam o vremenu (2003), dramski tekst Skela (2004), zbirku pripovedaka Razlike (2006), knjigu zapisa Pretraživač (2007), novelu Ispod tavanice koja se ljuspa (2010) i dramski tekst Matica (2011). Dvadesetak njegovih priča zastupljeno je u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu. Petrovićevi romani i priče objavljeni su u preko sto izdanja, od čega pedeset u prevodu na francuski, ruski, španski, nemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, mađarski, češki, slovački, grčki, holandski i persijski jezik. Goran Petrović je dobitnik više književnih priznanja, među kojima su književna stipendija Fonda Borislava Pekića, Prosvetina nagrada, nagrada „Meša Selimović“, Račanska povelja, NIN-ova nagrada za roman godine, Vitalova nagrada, Oktobarska nagrada grada Kraljeva, nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, nagrade „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“, „Ivo Andrić“, „Laza Kostić i dr. Član je Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Od 2012. godine, dopisni je član SANU, a za redovnog člana izabran je 8. novembra 2018. godine. Živi i radi u Beogradu.

Izvor: By Фото - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30130760

U ranim proznim knjigama, Goran Petrović je bio na tragu postmodernističkih poetika, a u tretmanu fantastičnih motiva mogao se zapaziti uticaj, pre svega, Milorada Pavića. Momenat oslobađanja od tih uticaja obeležen je istinskim remek-delom, romanom Opsada crkve Svetog spasa, koji je do danas ostao, verovatno, najznačajniji tekst srpske proze u vremenu povratka istorijskoj naraciji i, što je podjednako važno, povratka duhovnosti. Ovaj roman o krunidbenoj Žiči i njenoj burnoj istoriji brzo i lako postaje pripovedanje o našim danima. Petrovićev prozni stil je prepoznatljiv i odlikuje se sposobnošću prožimanja, preklapanja i stapanja više simboličkih ravni čije poreklo je u mitskom, istorijskom i svakodnevnom vremenu; jezikom bogate figurativnosti, koji podseća na pesnički jezik; i konačno, umećem mikro-pripovedanja, koje, ili funkcioniše samostalno, u pričama, ili se uklapa u okvire većih narativnih celina. Otuda nastaje petrovićevski gust i višeznačan, ali prohodan i čitljiv tekst, u kojem mašta biva nadograđena faktografijom, i obrnuto. Pripovedačku veštinu Petrović potvrđuje i kada se okreće velikim, ali i kada se posvećuje malim temama, kao, recimo, u noveli Ispod tavanice koja se ljuspa, čija čitava radnja se odigrava za vreme jedne filmske predstave u kraljevačkom bioskopu „Sutjeska“, maja 1980. Ali, čak i kada se maksimalno približava stvarnosnom predlošku, on okončava u stvarnosti samog teksta. Književnost može da bude, a često i jeste stvarnija i jača od same stvarnosti – kako je Goran Petrović rekao na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Nagrađujući ga nagradom koja nosi ime Veljka Petrovića, nagrađujemo jednog majstora u stvaranju takve književne stvarnosti.

***

Program Veljkovih dana:

Četvrtak, 22. novembar, Velika sala Skupštine grada, zdanje Županije

[17:00]  Svečano otvaranje Veljkovih dana  

[17:15]  Okrugli sto Povratak priči u savremenoj srpskoj prozi

Učesnici: prof. dr Aleksandar Jerkov, dr Marko Nedić, dr Jasmina Vrbavac, prof. dr Slobodan Vladušić i dr Mileta Aćimović Ivkov

[18:30]  Dodela nagrade „Veljkova golubica“ za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo      

 

Petak, 23. novembar, Sala Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke

[16:00]   Dodela nagrade „Gran pri Golubić“ u 2018. godini za najuspeliju priču učenika osnovnih i srednjih škola.

Čitanje priča nagrađenih učenika

Nastup učenika Muzičke škole „Petar Konjović“  Sombor

RTV - video prilog, Vojvođanski dnevnik

RTV Sreće - video prilog 1

RTV Sreće - video prilog 2

Portal Soinfo 

Somborske novine