Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Viki Senior u Somboru

Vikimedija Srbije je tokom januara i februara sprovela konkurs za realizaciju i finansiranje volonterskih projekata u domenu obrazovanja, saradnje sa institucijama kulture i volontiranja. Konkurs je bio posvećen projektima manjeg obima za koje postoji mogućnost rasta u dugoročne i održive projekte.

Viki Senior u Somboru, jedan od devet projekata koji su prihvaćeni od pristiglih dvadesetjedan. Sestrinski je projekat Viki Senior-a koji se realizuje u Biblioteci grada Beograda od 2019. godine. Projekat Viki Senior će se tokom ove godine sprovesti u saradnji sa Gradskom bibliotekom „Karlo Bijelicki“ u Somboru. Sredstva za realizaciju projekta obezbeđuje Vikimedija Srbije.Cilj ovog projekta je da se u kreiranje Vikipedije uključe penzioneri, bibliotekari, kao i drugi ljudi koji još nisu u penziji, ali žele sebi da obezbede kreativnu i korisnu aktivnost u budućnosti.

Projekat će biti realizovan tokom cele godine, ali se glavne aktivnosti planiraju za period oktobar-decembar. Krajem septembra ili početkom oktobra, u okviru obeležavanja 1. oktobra, dana starih, u somborskoj biblioteci biće održano uvodno predavanje o Vikipediji i benefitima volonterskog rada i doživotnog učenja, posle čega će biti organizovana prva radionica pisanja članaka na Vikipediji.

Uključivanjem seniora u rad na Vikipediji svakako se može obogatiti sadržaj Vikipedije na srpskom jeziku. Seniori imaju jednu veliku prednost u odnosu na ostale kategorije stanovnika, a to je slobodno vreme. Ako tome dodamo znanje i iskustvo koje su stekli tokom aktivnog bavljenja strukom, dobijamo neprocenjiv izvor slobodnog sadržaja koji će biti podeljen. S obzirom da je deo Viki Seniora, projekat Viki Senior u Somboru svakako će doprineti širenju ideje među bibliotekarima i u drugim gradovima širom Srbije.

Vođa projekta Viki Senior: Milica Buha, Biblioteka grada Beograda

Кoordinator u Gradskoj biblioteci "Karlo Bijelicki": Žana Gnjatović

Predavači: Milica Buha i Žana Gnjatović

Fotograf i tehnička podrška: Miomir Magdevski

Dizajner: Mina Simić, Biblioteka grada Beograda

Više o Viki Senioru: Википедија:Вики Сениор 2023

Викимедија Србије

Википедија:Вики Сениор