Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Svečano uručenje nagrade Golub i promocija zbirke pesama "Prima furia"

Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" poziva vas na svečano uručenje nagrade Golub i predstavljanje zbirke pesama PRIMA FURIA Marine Radovanović, u ponedeljak 23. decembra 2019. godine, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki”, u 18 časova.

Marina Radovanović (Zrenjanin, 1986) stekla je obrazovanje na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a objavljivala je pesme u zbornicima, periodici, internet časopisima i blogovima. Zbirka Prima furia se našla u užem izboru Trećeg trga za prvu pesničku knjigu i Presingovog konkursa za neobjavljeni rukopis. Trenutno priprema novu zbirku, pod naslovom Via dolorosa. Živi u Novom Sadu.

Pesme autorke Marine Radovanović ne ostavljaju mnogo prostora za razmišljanje. Aktuelne i angažovane, direktne, one su iskreni izliv besa i potrebe za suprotstavljanjem, za velikim NE represiji nad ženom kao neravnopravnim činiocem nepravednog društva, nepravednog za svakog i u svakom pogledu. Žena Marine Radovanović, junakinja i antijunakinja, protagonista i antagonista, bez obzira na okolnosti i neravnopravne bitke, postaje heroina savremenog doba, bahantkinja koja silovito kida meso postojećeg i trulog, crvljivog, i sa kojom u isto vreme manipulišu više sile, sputavajući pravila i podrazumevani odnosi. Tarantinovska osvetnica nema saveznike, ali ima nešto daleko ubojitije, ima reči: /Analiziram / I volim / Upijam / Uzimam / Imitiram / Tučem / Tučem te / Dok ne zabridiš i prokrvariš / Kao i ja za tobom / Adame / (iz pesme „Menstruala“).

Iz pogovora Branka Ćurčića

U programu učestvuju: Marina Radovanović, Branko Ćurčić, Dragan Babić i Nataša Turkić.

Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" u junu je raspisala konkurs za izdavanje prve knjige autora do 40 godina u ediciji Golub. Žiri, u sastavu Branko Ćurčić, Dragan Babić i Đorđe Majstorović, je odlučio da nagradu Golub za 2019. dodeli rukopisu "Prima furia" Marine Radovanović.