Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Stefan Tićmi i članovi Čitalačkog kluba krenuli u avanturu

Na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke Karlo Bijelicki, promocijom knjiga Stefana Tićmija, u sredu, 13. oktobra, otpočela je prava biblioavantura. Reč je o Čitalačkom klubu pod nazivom Pročitali smo mi, pročitaj i ti, u kojem je učešće uzelo 30 školaraca, od prvog do osmog razreda.

Ideja za pokretanjem Čitalačkog kluba je nastala iz želje formiranja grupe dece koja vole knjigu i čitanje ali i širenja dobrog duha čitanja i povećanja interesovanja među onom decom koja ne dolazе često u biblioteku i koja nemaju navike čitanja.

Da podsetimo, od oktobra do maja, svaki mesec će biti čitane druge knjige, a biće organizovana i druženja, razgovori o knjigama i razne kreativne radionice na teme zadatih knjiga tog meseca. I naravno, kao i na svakom pravom takmičenju, za najbolje, najupornije, najistrajnije obezbeđene su nagrade.

       

“Biblioavantura je krenula na pravi način, promocijom mladog, afirmisanog pisca, Stefana Tićmija. Stefan je našim čitaocima poznat po knjigama Ja sam Akiko, priči o devojčici sa pegicama koja ne voli granice. Koliku je popularnost stekla Akiko svedoči i predstava za decu Akiko, koju su naši sugrađani imali priliku da vide na poslednjem održanom Pozorišnom maratonu. Akiko se rodila za još mnoge stvari i avanture, pa su tako u najavi i kratkometražni ali I dugometražni crtani filmovi. I drugi roman Stefana Tićmija, Kaput od mahovine, dobio je zasluženu pažnju, a vest o njegovom uvrštavanju u 200 naslova najveće svetske biblioteke literature za decu i mlade, „Beli gavrani“, Međunarodne biblioteke za mlade u Nemačkoj, stigla je baš na dan početka naše Bibliovanature. Hvala Stefanu što je ovaj lep dan proveo sa nama, što je pričom inspirisao učesnike našeg Čitalačkog kluba i što je sa nama krenuo u biblioavanturu. Energija i reči koje su razmenili Stefan i članovi Čitalačkog kluba su naznaka da možemo da očekujemo sjajna čitanja, utiske, zapise i nove razgovore. – rekla je Anđelija Pruginić, bibliotekar Dečjeg odeljenja Biblioteke i koordinator Čitalačkog kluba Pročitali smo mi, pročitaj i ti.

                                

Anđelija je dodala da su svi učesnici u čitalačkom startnom paketu dobili dnevnik za čitanje u koji će upisivati utiske o knjigama, kao i knjigu, odabrani naslov za prvi krug čitanja. Takođe, za dnevnik su kreirani i prigodni stikeri sa emotikonima, kojima će učesnici moći da “zalepe” emociju koju je na njih ostavila knjiga.

   

Somborska biblioteka Karlo Bijelicki je, za potrebe Čitalačkog kluba, uputila poziv izdavačima da podrže ovu avanturu čitanja i pričanja, pa se ovim putem zahvaljujemo onima koji su se odazvali i time pokazali koji značaj za njih imaju mladi čitaoci, ali i njihove biblioteke kao mesta na kojima knjige žive svoju svrhu. Ovim povodom su u Biblioteku stigle knjige izavača: Laguna, ProPolis Books, Bookland i Pčelica.

Sledeći sastanak Kluba zakazan je za novembar mesec, kada će se deliti utisci pročitanog ali i knjige za drugi krug čitanja. Trka je krenula! :)