Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Somborski književni festival - rezultati konkursa

SAOPŠTENјE O REZULTATIMA KONKURSA ZA DRUGU KNјIGU AUTORA MLAĐIH OD 35 GODINA U OKVIRU SOMBORSKOG KNјIŽEVNOG FESTIVALA ZA 2022. GODINU

Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru u oktobru 2021. godine raspisali su konkurs za drugu knjigu autora do 35 godina. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom. Konkurs je zaklјučen 31. decembra 2021. godine.

Na konkurs je pristiglo 22 rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić, izdvojio je tri rukopisa:

  • San Sivog vuka Antonija Ranđelovića,
  • Osma Aleksandra Tanurdžića, i
  • Vizuelni citati sveta Katarine Pantović.

U narednoj seriji razmatranja, žiri je odlučio da na sedmom konkursu Somborskog književnog festivala nagradi rukopis Osma Aleksandra Tanurdžića.

Nagrada, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala 2022. godine.

Rukopis Osma sadrži osam kratkih priča koje problematizuju egzistencijalne strahove i strepnje junaka mahom mlađe generacije i koje, zbog toga, rastu u paradigme ovog naraštaja i predstave koje pokazuju njegove domete i zadrške. Vođeni sigurnim pripovedanjem autora koji meša realističnu pripovest sa elementima žanrovske književnosti i vodi priče u domen poližanrovskih i polifonih tekstova, ovi junaci iskaču iz ustalјenih šablona i čine sve što mogu da dostignu uverlјivost i upečatlјivost koja ih klasifikuje kao književno relevantne junake. U skladu sa ustalјenim okvirima kratke proze, autor zatiče svoje protagoniste u presudnim životnim tačkama, pre, tokom i nakon važnih i potresnih situacija koje, nakon što uzdrmaju njihov svet, ostanu u sećanju kao deo njihove karakterizacije.

Aleksandar Tanurdžić (Sombor, 1988), osnovne i master studije završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Pokretač je radionica kreativnog pisanja „In medias res“, koje se održavaju poslednje četiri godine. Svoje mesto pomoćnika urednika našao je u izdavačkoj kući „Prometej“, a radi i u kultnoj novosadskoj knjižari „Most“. Veruje u važnost porekla, korena i sredine u kojoj se odrasta, i zbog toga Riđicu – selo iz kog potiče – oseća kao izvor sopstva, a pomalo i inspiracije. Bavi se rukometom, previše je ponosan na svoju poziciju golmana u klubu Slavija, a vikendom ne propušta Čelsijeve utakmice. Objavio je roman Usta mi puna višanja (2020), a priče objavlјivao u časopisima Avangrad i Zvona i nari.