Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Somborska biblioteka u Lazarevcu na Međunarodnom festivalu humora za decu 2017.

29. Međunarodni festival humora za decu u Lazarevcu u Biblioteci „Dimitrije Tucović“ i ovaj put je ugostio veliki broj književnih dečjih stvaralaca, dece različite dobi, bibliotekare, umetnike, prosvetne radnike. Da pomenemo samo neke: Dejan Aleksić, Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Uroš Petrović, Gordana Timotijević, Gordana Maletić... Kroz različite i raznovrsne programe animirano je na stotine dece; dramske, likovne, literarne radionice još jednom su podigle na viši nivo značaj razvoja i kreativnosti kod najmlađih i doprinele oplemenjivanju najznačajnije ljudske dobi – detinjstvu. 
U okviru ovog festivala tradicionalno se dodeljuju Zlatno Gašino pero za ukupan stvaralački doprinos sreći detinjstva i Srebrno Gašino pero za najduhovitiju i najhumaniju knjigu za decu izdatu u protekloj godini.
Somborska biblioteka je ovaj put dala svoj doprinos učešćem njenog bibliotekara u žiriju za Srebrno Gašino pero. Višemesečnim isčitavanjem svih naslova za decu izdatih  2016. godine, njih preko pedeset, konsultovanjem sa ostalim članovima žirija, uz mnogo truda i odgovornosti, ali i velikog zadovoljstva, odluka je jednoglasno doneta. Žiri u sastavu bibliotekara : Ostoja Prodanović iz Valjeva, predsednik žirija, Marija Stiković iz Prijepolja i Anđelija Pruginić iz Sombora nagradu su dodelili Vesni Aleksić za knjigu LUDVIG van MOCART.
Nesumnjivo i nedvosmisleno, knjiga zaslužuje ovakvu jednu nagradu zbog njene slojevitosti, snažne poruke koju nosi, a pre svega humanosti i duhovitosti. Vesna Aleksić je već odavno poznata našoj čitalačkoj , dečijoj, i ne samo dečijoj publici, somborskoj takođe. Čim pre biće gost Somborske biblioteke i eto prilike da se deca upoznaju sa ovom sjajnom knjigom  (koju već imamo u našoj biblioteci) i autorom.