Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Slobodna zona u Somboru

Festival Slobodna zona je i ove godine krenuo u turneju po Srbiji.

Somborci će biti u prilici da pogledaju tri dokumentarna filma:

Ponedelјak, 30. maj, 20.30hJa sam Greta (dok.) – r. Nathan Grossman/ Švedska, Velika Britanija, Nemačka, SAD, 2020, 97’
Film o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji koja je svoju borbu za klimatske promene započela rečenicom „Moje ime je Greta i želim da počnete da paničite!“.
Da nije bila direktna, verovatno je niko i ne bi uzeo za ozbilјno jer, kako kaže njen otac Svante koji joj je i glavni pratilac na putovanjima i u aktivističkim aktivnostima, ona o klimatskim promenama zna više od 97% svetskih političara.
Greta poseduje samouverenost na kojoj bi joj pozavideli i odrasli, i našla je nešto za  šta je vredno boriti se, a to je budućnost planete.


Utorak, 31. maj, 20.30hZabavi je došao kraj (dok.) – r. Shannon Walsh/ Francuska, Kanada, 2021, 88’
Gig ekonomija, ultra savremen fenomen, zapravo je tržište frilenserske radne snage čija je vrednost pet biliona dolara na svetskom nivou! Milioni lјudi rade onlajn u sistemima koji se smatraju najbolјim reprezentom onoga što mnogi sociolozi nazivaju ili opisuju kao „digitalni feudalizam”. Radnici Ubera, Amazona i mnogih drugih platformi iznose šta je zapravo stvarnost i koliko se razlikuje od obećanja o nezavisnosti i kontrole nad svojim radnim vremenom i primanjima. Riskantni uslovi rada, plata koja se menja bez obaveštenja, neopoziva otpuštanja usled loših ocena ili otpuštanja bez najave deaktiviranjem naloga na platformi za rad, samo su deo problema. Opisujući lјude koji su se našli u ovakvim situacijama, ovaj dokumentarac prikazuje da „magija tehnologije” zapravo može u stvari da bude samo iluzija.

Sreda, 1. jun, 20.30h: Profesor Bahman i njegovi časovi (dok.) – r. Maria Speth/ Nemačka 2021, 217’
Kako je jedno od glavnih pitanja otuđenog modernog sveta gde se to neko oseća kao kod kuće, odgovor bi mogao biti u Štatalendorfu, nemačkom gradu sa kompleksnom istorijom doselјenika i emigranata, gde genijalni profesor Diter Bahman pruža svojim učenicima osećaj kao da su kod kuće. Oni imaju između 12 i 14 godina, pripadnici su dvanaest različitih nacija i neki od njih još uvek nisu savladali nemački jezik. Bahman je taj koji ih vodi kroz proces obrazovanja i uklјučivanja u zajednicu. Gledajući ovaj emotivan dokumentarac koji se snima jednom u deset godina čovek bi pomislio da, kada bi sva deca imala tako emotivno inteligentnog i strplјivog profesora poput Bahmana, svaki konflikt bi se rešavao razgovorom, a Imagine Džona Lenona bi bila naša stvarnost.

Filmski festival Slobodna zona biće održan 30. i 31. maja u Sali Dečjeg odeljenja Biblioteke (Trg cara Lazara 3) i 1. juna, u dvorištu Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u ulici Kralјa Petra I broj 11