Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Saopštenje o rezultatima

SAOPŠTENJE O REZULTATIMA KONKURSA ZA NEOBJAVLJEN RUKOPIS

PRVE KNJIGE EDICIJE GOLUB ZA 2019. GODINU

 

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora u junu 2019. godine raspisala je konkurs za izdavanje prve knjige autora do 40 godina u ediciji Golub. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom, a konkurs je zaključen 1. avgusta 2019. godine.

Na konkurs je pristiglo 40 rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Branko Ćurčić, Dragan Babić i Đorđe Majstorović, napravio je uži izbor od tri rukopisa:

 

  • Nedelja (priče ni o čemu) Milice Petrović,
  • Kaktus olovke Maše Živković, i
  • Prima furia Marine Radovanović.

 

U narednoj seriji razmatranja, žiri je odlučio da nagradu Golub za 2019. dodeli rukopisu Prima furia Marine Radovanović. Nagrada se sastoji iz objavljivanja knjige, diplome i organizovanja promocije nagrađenog rukopisa.

 

Rukopis pesničke zbirke Prima furia sastoji se iz četrdesetak pesama različitog obima koje se obično ograničavaju na kraći izraz, neretko od tek nekolicine stihova. Uprkos tome, pesme kriju nedvosmislen lirski potencijal, potentnost izraza u razvitku i mogućnost višestrukog čitanja. Iako prve knjige skoro po pravilu odlikuje određena nedoslednost i neusklađenost, ovde to nije slučaj, te je očigledno da se radi o rukopisu iza kojeg stoji promišljen rad i usredsređenost na detalj. Aludirajući, sa jedne strane, na kanonske pisce kao što su Vladimir Nabokov i Aleksandar Vučo, ali i oslanjajući se, sa druge, na čitav niz aktuelnih pesnikinja poput Radmile Lazić ili Milene Marković, autorka formira koherentnu zbirku koja istovremeno progovara o intimnim razmišljanjima pojedinca, i dijagnostikuje najdublje probleme i nedoumice savremenog društva. Angažovana i provokativna u meri koja ne remeti ritam pesama, Prima furia izbegava presude i krajnje zaključke koji bi bili u skladu sa društvenim mejnstrimom, kog autorka markira kao lažnog darodavca pogodnosti i povoljnosti u zamenu za tiho, zaglušujuće robovanje.  

 

Marina Radovanović (Zrenjanin, 1986) stekla je obrazovanje na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a objavljivala je pesme u zbornicima, periodici, internet časopisima i blogovima. Zbirka Prima furia se našla u užem izboru Trećeg trga za prvu pesničku knjigu i Presingovog konkursa za neobjavljeni rukopis. Trenutno priprema novu zbirku, pod naslovom Via dolorosa. Živi u Novom Sadu.