Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Sajam knjiga u Novom Sadu

Stručno-naučni skup „Dani biblioteka i bibliotekara“ na Sajmu knjiga u Novom Sadu održan je 7. i 8. marta u Velikoj sali kongresnog centra „Master“.

Prvog dana skupa održan je Forum Status i položaj zaposlenih u javnim bibliotekama Srbije. Forum je otvorio dr Bogdan Trifunović, predsednik BDS, a temu Foruma predstavili su Gordana Vučković i Mirko Demić  iz Narodna biblioteke „Vuk Karadžić“,  iz Kragujevca.

Nakon Foruma usledila je Stručno-naučna koonferencija  Nacionalni identitet i nacionalno nasleđe u godini Nikole Tesle,  na kojoj su učestvovali: dr Zorica Hadžić, dr Jovan Janjić, dr Velimir Abramović, dr Nebojša Kuzmanović, dr Želјko Vučković i Aleksandra Mihajlović. Organizatori konferencije su Gradska biblioteka u Novom Sadu, Novosadski sajam, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Matice srpske i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” Beograd

Na ovim skupovima, organizovanih 7. marta u okviru Sajma knjiga, prisustvovale su Žana Gnjatović, Nataša Plavšić, Radmila Lazarević i Anđelija Pruginić.

Drugog dana skupa održan je akreditovani seminar Građanska nauka: bibliotekari kao spona između nauke i građana kojem su prisustvovale bibliotekarke Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, Verica Sladojević, Jelena Bači, Nataša Plavšić, Marija Čačić i Marina Brnja. Seminar su vodile dr Nataša Dakić i dr Aleksandra Trtovac iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, a organizatori su bili Gradska biblioteka u Novom Sadu, Novosadski sajam, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Matice srpske i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“.

Cilј seminara je bio upoznavanje bibliotekara sa konceptom građanske nauke, promovisanje principa otvorene i građanske nauke, a posebna pažnja je poklonjena primerima dobre prakse u pogledu promovisanja ovog koncepta širom Evrope i kod nas. Građanska nauka omogućava onima koji nisu naučnici da svojim volonterskim angažovanjem daju doprinos naučnim istraživanjima. Većom dostupnošću Interneta omogućena je lakša i jednostavnija razmena informacija te je broj projekata građanske nauke porastao. Uloga biblioteka, kao mesta okuplјanja, susreta i saradnje članova lokalne zajednice, veoma je važna u predstavlјanju ove vrste nauke.

 

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so' - /opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so: undefined symbol: igbinary_serialize

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: