Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Promocija knjige Žene čekaju

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki poziva Vas na multimedijalno predavanje i predstavljanje knjige ŽENE ČEKAJU Mirjane Marinšek Nikolić, u ponedeljak, 20. maja 2019. godine, u 18 sati, u sali Gradske biblioteke (Trg cara Lazara 3).

 

Ko su te Zagonetne žene koje čekaju?
 

U srži ovog romana je nekoliko tajnovitih povesti koje čekaju, ciklično i kompoziciono povezanih životima žena umetnica.
 

Zašto je nestala stranica iz knjige Župskog ureda u Krakovu o rođenju i smrti Helene (Jelene) Iržikovske, Andrićeve Jelene, žene koje nema?
 

Zašto je slikarka Leposava – Bela Pavlović prepustila svoju ljubav s Andrićem kostimografkinji Milici Babić Jovanović?
 

Osam poglavlja o ljubavi u životu ličnosti: pijanistkinje Jelene Iržikovski i Ive Andrića, slikarke Leposave – Bele Pavlović, Milice Babić Jovanović i Ive Andrića, glumice Bele i pisca Miroslava Krleže, slikarke Milene Pavlović Barili i plesačice Džozefine Bejker, Bejkerove i Fride Kalo, kao i glumice Ite Rine, nagoveštavaju tajnovite i zamagljene ljubavne veze.
 

Nit koja spaja ove žene junakinje – ukazuje na ono duboko lično, žensko, intimno, na onu suptilnu osećajnost svojstvenu umetnicama. U nedostatku ili odbacivanju ljubavi, one podređuju život umetnosti, a umetnost poistovećuju s vlastitim životom.