Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Proces sazrevanja

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, u sredu, 20. aprila, organizuje književno veče Mire Perić, glumice, pesnikinje, dramskog pisca i prvakinje HNK iz Osijeka, pod nazivom PROCES SAZREVANJA.

Umetničku podršku celoj večeri daće učenici muzičke škole Petar Konjović, Staša i Maksim Podlipec, i Umetničkog studija u Somboru, Katarina Kosanović.

red. prof. art. MIRA PERIĆ glumu je diplomirala 1984. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku odigrala je preko stotinu značajnih pozorišnih uloga i stekla status Prvakinje drame. Uz glumu,  režira i piše drame i poeziju. Igrala je u TV dramama,  u telenovelama, snimala je za televizijski školski program.

Od 1992. godine predaje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Predaje kolegije iz dramske i lutkarske umjetnosti. Objavljuje niz stručnih i naučnih radova. Napisala je priručnik Dramske igre za djecu predškolske dobi (2009.),  Pretapanja kazališne ljepote (2009.), Sumrak ega (2012.),  Žene u dijelovima (2012.), dramatizaciju Nazorovog Bijelog jelena (2012.),  Osveta lavice (2011.), Glumačko sazrijevanje (2018.), Drame (2021.). Voditeljica je Odsjeka za umjetnička područja.

Dobitnica je niza zahvalnica, nagrada i priznanja.  Godine 2009.  dobitnica je javnog priznanja Zlatna plaketa „Pečat Grada Osijeka“ za posebna ostvarenja u području pozorišne kulture, vaspitanja i obrazovanja, godine  2013. i 2019. dobija Priznanje od Hrvatskog društva dramskih umjetnika za doprinos hrvatskom glumištu i pozorišnoj umetnosti, godine 2019. dobitnica je Priznanja  za uspešan rad i doprinos delovanju i ugledu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na nivou hrvatskih mogućnosti redovna profesorica  umetnosti Mira Perić maksimalno se zalaže za intenzivno unapređenje dramske i lutkarske pedagogije u vaspitno obrazovnom procesu.

Miru Perić, imaćemo priliku da upoznamo u opuštenoj i neobičnoj književnoj večeri, čiji je početak zakazan za 18 časova, u Sali Dečjeg odeljenja Biblioteke.