Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Predstavljanje knjige Sombor 1918

POVODOM 100-GODIŠNJICE PRISAJEDINJENJA VOJVODINE SRBIJI

 

U Velikoj Sali zdanja Županije, u organizaciji Skupštine grada, udruženja građana „Norma“, Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Pedagoškog fakulteta u Somboru održana je, u četvrtak, 8. novembra, promocija knjige „Sombor 1918 – ostvarena nada i neuskraćena prava“ istoričara prof. dr Saše Markovića.

Uvodnu reč izrekla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, koja je pozdravila zajednički projekat tri somborska izdavača, posvećen 100-godišnjici prisajedinjenja Sombora i Vojvodine Srbiji, istakavši vrednost i značaj proučavanja prošlosti grada i njegove istorijske baštine koji su, ujedno, i putokaz budućnosti.

U ime izdavača prisutne je pozdravila Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, a zatim su o knjizi prof. Markovića, uz autora, govorili i njeni recenzenti prof. dr Željko Vučković i prof. dr Mihael Antolović, kao i urednik knjige Milan Stepanović. Naglašeno je da je studija prof. Markovića do sada jedinstvena u zavičajnoj istoriografiji, te da odiše ozbiljnošću, racionalizmom, izuzetnom obaveštenosti, faktografskim obiljem, iscrpnošću analize i hrabrošću u suočavanju sa postavljenim pitanjima. Ona jeste somborska kako po svojoj tematici, tako, i pre svega, po svom duhu, rekli su predstavljači knjige. U svom obraćanju autor knjige je naglasio da je Sombor za njega neiscrpna naučna inspiracija, od vremena prosvetiteljske misije Avrama Mrazovića do događaja u XX stoleću, te da istorijski period o kome knjiga piše predstavlja završno ostvarenje vekovnih težnji somborskih Srba i Bunjevaca, odnosno ovdašnjeg slovenskog življa.

Promociju su svojim nastupom uveličali članovi Pevačke grupe etnomuzikološkog smera Srednje muzičke škole „Petar Konjović“ i vokalna solistkinja Miona Ilić, studentkinja somborskog Pedagoškog fakulteta.