Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

POTOP

Umesto neodržane promocije knjige objavljujemo recenziju dr Gojka Miškovića.

POTOP 

Veliki rat i prekrajanje svetskog poretka

***

Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” i Izdavačka kuća Clio 

predstavljaju knjigu: 

Adam Tuz

POTOP 

Veliki rat i prekrajanje svetskog poretka

 govore: 

dr Boris Begović, Zoran Hamović, dr Dušan Lukić i Gojko Mišković

domaćin večeri: Nataša Turkić

četvrtak, 25. jun, 18 sati,

Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” -  Dečje odeljenje Gradske biblioteke (Trg cara Lazara 3)

 

 

Veliki rat je značajno uzdrmao ekonomije mnogih zemalja, utičući na neviđene promene u socijalnom i industrijskom poretku, izazivajući posledice svetskih razmera i dovodeći u pitanje položaj do tada vodećih svetskih sila.

U jeku Velikog rata, sa milionima mrtvih i bez nagoveštaja kraja sukoba, nacije širom sveta počinju da posustaju. Svetski centri industrije i kapitala koji su se nalazili u Evropi, gube svoje pozicije, koje zauzimaju Sjedinjene Države. Dolazi do nove raspodele svetske moći i uticaja, tako da Amerika postaje svetski ekonomski lider od koga su zavisile evropske privrede.

Vek kasnije, Adam Tuz preispituje ovo vreme “seizmičkih poremećaja” u istoriji, dovodeći u pitanje postojeći narativ o Velikom ratu i njegovim dalekosežnim posledicama. Od dana kada su Sjedinjene Države ušle u rat 1917. godine, pa sve do ivice globalne finansijske propasti, Tuz oslikava promene u svetu, nastale pod uticajem američke ekonomske i vojne sile, kao i načine na koje su se države suočile sa američkim preuzimanjem uloge vodeće svetske sile, uključujući i skretanje u fašizam. Ovo je delo velike originalnosti koje će u osnovi promeniti način na koji posmatramo nasleđe Prvog svetskog rata. (izvor: http://clio.rs/POTOP-Veliki-rat-i-prekrajanje-svetskog-poretka-1916-1931-_Knjiga_145414)