Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

 Predstavljena knjiga Plemićke porodice u Somboru

U prepunoj Velikoj sali zdanja Županije u Somboru, u utorak, 30. oktobra, predstavljena je nova knjiga Milana Stepanovića „Plemićke porodice u Somboru do kraja XVIII veka“, koju su pre nekoliko dana objavili, pod pokroviteljstvom Pokrajiskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i odnosa sa verskim zajednicama, somborski izdavači Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ i UG „Norma“.

            Prisutne su pozdravili dr Zoran Parčetić, predsednik Skupštine grada Sombora, Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke i Aleksandra Medurić Kalčan, potpredsednica UG „Bunjevačko kolo“, koje je, sa izdavačima, bilo jedan od organizatora promocije Stepanovićeve knjige.

            O knjizi je govorio istoričar prof. dr Saša Marković, koji je naglasio značaj upotrebe istorijskih izvornika (arhivskih dokumenata i literature), upravo na način kako je to urađeno u knjizi o somborskim plemićkim porodicama, za koju je rekao da je pisana pitko, skoro esejistički, ali naučno i faktografski. Prof. Marković je zaključio da mnogi naši gradovi, sa znatno siromašnijom tradicijom od Sombora, ulažu mnogo u pokušaj da svoje nasleđe predstave kao značajno, a da Sombor, koji ima neuporedivo veće bogatstvo kulturno-istorijske baštine, još uvek ne predstavlja to nasleđe proporcionalno njegovom značaju i veličini, te da je ova knjiga putokaz kako dalje treba da se radi na promociji zavičajne baštine. 

            Jedan od recenzenata knjige doc. dr Miloš Petrović povukao je paralele između Stepanovićeve knjige i studija i knjiga srodnih sadržaja kako u istoriografiji, tako i u književnosti, te je dao istorijski pregled odnosa između plemstva i države, posebno naglasivši razliku između nekadašnje moći plemstva, uzevši za primer plemićki porodicu Cobor, i kasnijeg plemstva koje je vremenom izgubilo moć i uticaj.   

            Autor knjige je izložio genezu plemstva kroz vekove, obrazložio je sistem nobilitacije i dao kratak pregled somborskog plemstva i njegovog uticaja na politički, privredni, kulturni i urbani razvoj grada. Objasnio je metodologiju rada na knjizi o somborskim plemićkim porodicama, kao i kriterijume njihovog odabira u studiji koju je napisao.

            Na promociji su pročitani i prikazi Stepanovićeve knjige iz pera somborskog književnika Fekete Jožefa i subotičkog istoričara Vladimira Nimčevića.

 

Mediji: 

RTV

RTV Sreće

Somborske novine, 2. novembar 2018.