Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Predstavljanje knjige Dreaming

U sredu, 20. marta, u Gradskoj biblioteci, organizovana je promocija knjige priča „Dreaming“ Danijele Milosavljević.

Sve prisutne pozdravila je Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“. 

O knjizi Mirjana Štefanicki Antonić rekla je: Knjiga kratkih priča neobičnog imena „Dreaming“ literaturni je prvenac Danijele Milosavljević (1965, Zrenjanin). Svoj naslov duguje prvoj priči u ovoj zbirci, duhu i filozofiji Aboridžina, izvornog naroda Australije, koji tvrde da se stvarni život zapravo nalazi u snovima. Da li je i spisateljičin stvarni život u snovima, odnosno u vremenu koje provodi u osmišljavanju i zapisivanju svojih priča?Danijela Milosavljević je staroslovenski vitez, ratnik, jaka osoba. Ovom knjigom prolazi kroz Veliku kraljevsku kapijuBogatirska vrata u Kijevukroz Kosmos, udvojivši svoje umeće stručnjaka za informacione tehnologije i spisateljice, koja je otelotvorenje obilja duhovne lepote

 

Prof. mr Snežana Aleksić Stanojlović rekla je: U knjiziDreaming“, Danijela Milosavljević, ispreda priče upravo onakve, koje se mogu videti na svetlosti dana, ali sagledati samo u tmini dubine ličnog egaPriče koje slušamo: na ulici, u autobusu, prodavnici, školipriče koje su svuda oko nas, ali čiji zvuk razaznajemo tek pošto one zaćute i zaneme. Jednostavne i obične, priče iz svakodnevnog života, uhvaćene onako u prolazu, zakačile su se, poput bodljikavih trava za autorku, i na jedan izrazito poetičan, isceliteljski način, svakodnevici dale potpuno drugačiji smisao.

Danijela Milosavljević predstavljajući svoju knjigu, autorka je rekla kako je inspiraciju za naslov pronašla u priči o filozofiji Aboridžina, starosedelaca Australije, koji veruju da je stvaran svet onaj koji je u snovima. Prema njenim rečima, ta filozofija naziva se “dreaming” i ne prevodi se. 

Veče je upotpunila muzika Astora Pjacole u izvođenju bas klarinetiste, Saše Milosavljevića.

Mediji: 

Vojvođanske

Art-erija, RTV