Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Poezija vinom obojena 2022 - Saopštenje žirija

Saopštenje žirija konkursa „Poezija vinom obojena”

            Žiri konkursa „Poezija vinom obojena 2022” u sastavu: Dragan Babić, Goran Malbaša i Saša Radojčić (predsednik) na tri elektronske sednice razmatrao je pristigle radove (75 pesama od 48 autora) i jednoglasno doneo sledeće odluke:

1. Da se prva nagrada dodeli Petru Matoviću (Požega)

2. Da se druga nagrada dodeli Jeleni Gošović Perović (Podgorica, Crna Gora)

3. Da se treća nagrada dodeli Nikoli Krivokući (Sombor)

4. Da se dve specijalne nagrade dodele Dušanu Sekuliću (Sombor) i Srbi Takiću (Vlasotince)

OBRAZLOŽENJE

            Žiri sa zadovolјstvom zapaža da je na ovogodišnji konkurs pristiglo više radova nego prošle godine, da su među prijavlјenima autori iz više zemalјa (Srbija, Republika Srpska, Federacija BiH, Hrvatska, Crna Gora i Nemačka), kao i da su radovi, uopšteno gledano, kvalitetniji nego pre godinu dana. To se pogotovo odnosi na radove tri prvonagrađena autora, kojima se može pridodati barem još desetak dobro napisanih pesama. Žiri takođe izdvaja podatak da među učesnicima konkursa mnogi imaju objavlјene knjige poezije.

            Pesme Petra Matovića ostvarene su kao sugestivan zapis melanholične lirske subjektivnosti koja se hvata delića raspršenog sveta i sa njima ostvaruje emotivnu interakciju. Sveže i lepe, izrazito nekonvencionalne, a opet svakodnevne slike, cizeliran slobodni stih i sentiment koji istovremeno izrasta iz sadašnjice i uspostavlјa vezu sa prošlošću, glavni su kvaliteti Matovićevih pesama.

            Jelena Gošović Perović predstavlјa se pesmom dugog daha i razgranate asocijativnosti, sa jakim udelom klasicističkih predstava u tekstu pretežno ispovedne fakture. Nјen solilokvij poseduje izražene ritmičke vrednosti.

            Nikola Krivokuća je na konkurs poslao dve pesme srodnog registra, koje su i formalno veoma slične, čime nagoveštava, verovatno, jednu šire razvijenu celinu. Nјegovi stihovi izražavaju jednostavne, svetle emocije, pisani su lakim i prozračnim stilom.

            Žiri veruje da je i ove godine poezija pristigla na konkurs potvrdila da su vino i lјubav ne samo dve praiskonske teme pesništva, nego i da čine i danas moguće okosnice za nove pesničke glasove. Živeli!

U Somboru, 10. avgusta 2022.                                                                 

      Dragan Babić

                                                                                                                        Goran Malbaša

Saša Radojčić