Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Predstavljanje knjige Oklevetana književnost

Predstavljena knjiga Oklevetana književnost dr Borisa Bulatovića u Somboru, u utorak 19. juna 2018. godine. Knjiga "Oklevetana književnost: ideološki aspekti u kritičkom sagledavanju srpske književnosti i kulture krajem 20. i početkom 21. veka" rezultat je osmogodišnjeg istraživanja radova inostranih autora o srpskoj književnosti, koji su je, u kontekstu ratova vođenih devedesetih, ideološki čitali i tumačili. Bulatović je na promociji rekao da od poslednje decenije XX veka, u znatnom segmentu inostrane akademske kritike preovlađuje takav način bavljenja srpskom literaturom koji estetsku relevantnost književnih dela ne uzima u obzir ili im važnost pridaje funkcionalizirajući njihov estetski domet kako bi se zatim predstavila i dokazala ideološka neprihvatljivost i opasnost čak i najznačajnijih srpskih proznih i pesničkih tvorevina i njihovih autora (Petra II Petrovića Njegoša, Iva Andrića, Vaska Pope, Dobrice Ćosića, Milorada Pavića, Slobodana Selenića, itd). "Ova knjiga je veoma dragocena, jer brani našu stranu ne napadajući nikog drugog. Velika odbrana velike književnosti." – rekao je Saša Radojčić.

Boris Bulatović (1981), doktor književnih nauka, koji je u Novom Sadu uz Filozofski fakultet uporedo završio i Fakultet tehničkih nauka.

Boraveći po pozivu na stipendiranim naučno-istraživačkim usavršavanjima na inostranim slavističkim institutima, živeo je u Beču, Gracu, Inzbruku, Getingenu, Bratislavi, Pragu i Segedinu. Učestvovao je na međunarodnim slavističkim konferencijama u Nju Orleansu, Filadelfiji, Kembridžu, Frederiktonu, Lavovu, Hong Kongu i Velikom Trnovu, kao i na skupovima iz oblasti ekonomije u San Hozeu, Madridu, Parizu i Kembridžu.

Redovni je član Američkog udruženja za razvoj slavističkih studija, Britanskog društva za slavističke i istočno-evropske studije, zatim počasni član Srpskog književnog udruženja Miloš Crnjanski iz Stokholma, kao i predsednik Naučnog udruženja za razvoj srpskih studija i urednik časopisa Serbian Studies Research.

Program je održan utorak, 19. juna 2018. godine, u 18 sati, na terasi Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.

Učestvovali su: Nataša Turkić, Saša Radojčić i Boris Bulatović.