Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Mladi pod kontrolom... Digitalna demencija! Šta činiti?

U sredu, 23. marta, u Sali dečjeg odelјenja Biblioteke, održana je promocija knjige i radionica pod nazivom MLADI POD KONTROLOM...DIGITALNA DEMENCIJA! ŠTA ČINITI?

    

Nedelјko Jović je psiholog i pisac iz Beograda, autor knjige,,MLADI POD KONTROLOM...DIGITALNA DEMENCIJA!  ŠTA ČINITI?’’.

Kada su nam mladi pod kontrolom veliki internet kompanija koje su personalizovali rezultate pretraga, to jest naša interesovanja registruju se za vreme pretraživanja. One polako ali sigurno stiču vlast (kontrolu) nad nama i obavijaju nas takozvanim filterskim mjehurom (koji menja ono šta čitamo i kako razmišlјamo). To dobrovolјno prepuštanje kontrole informatčko tehnološkim mehanizmima i odricanje od samoodređenja dugoročno proizvodi stres, koji uz poremećaj pamćenja, pažnje i koncentracije kao i  emocijonalne i opšte otuplјenosti proizvode digitalnu demenciju. ŠTA ČINITI? Uspostavlјanje samokontrole kod mladih, a to se postiže uz pomoć pravila i ograničenja, to jest funkcionalnih obrazaca ponašanja, a odgovornost se preuzima kroz bihejvioralni ugovor.

U radionici su učestvovali roditelјi učenika nižih razreda osnovnih škola u Somboru. Po atmosferi, interesovanjima i zapošetim temama, verujemo da je ovo samo početak rešavanja problema u kojem su se, kao posledica digitalne ere, našli najmlađi, ali za kojim ne zaostajemo ni mi ostali.