Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Konkursi

Konkurs GOLUB je namenjen autorima do 40 godina koji pišu na srpskom jeziku, a u razmatranje ulaze zbirke pesama, romani i zbirke kratkih priča, dok delovi rukopisa mogu biti ranije objavljeni. Jedan autor može poslati jedan rukopis. Rukopisi se šalju elektronski, na adresu: konkursgolub@gmail.com. Potrebno je poslati dva dokumenta: rukopis potpisan šifrom, i razrešenje šifre (dokument koji sadrži ime i prezime autora, kontakt i kratku biografiju).
Konkurs je otvoren od 15. jula do 15. avgusta 2020. godine. Rezultati će biti objavljeni do 1. oktobra 2020. godine na internet prezentaciji Gradske biblioteke Karlo Bijelicki (www.biblioso.org.rs), kao i u relevantnim medijima. Odluku o nagradi donosi tročlani žiri u sastavu: Branko Ćurčić, Dragan Babić i Đorđe Majstorović.
Nagrada se sastoji iz objavljivanja knjige, diplome i organizovanja promocije nagrađenog rukopisa.

***

Narodna biblioteka „Dušan Matić“ Ćuprija raspisala je Konkurs za dodelu književne nagrade „Matićev šal“ za 2020. godinu, konkurs je otvoren do 31. avgusta 2020.

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi pesnici do 27 godina života sa svojom prvom knjigom pesama koja je objavljena u periodu između 1. septembra 2019. i 31. avgusta 2020. godine.

Po pet primeraka knjige pesama poslati na adresu:

Narodna biblioteka „Dušan Matić“

(za „Matićev šal“)

Milice Cenić 15

35230 Ćuprija

***

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu raspisala je Video konkurs UPOZNAJ MOJ ZAVIČAJ. Konkurs je otvoren od 8. juna do 24. avgusta 2020. godine

http://www.biblioso.org.rs/public/uploads/vesti%20_2020/ce7646a74c54cecf1c05442c71f02147_XL.jpg

Cilj konkursa je da se prikaže kulturno blago i nasleđe raznih država, da deca i mladi kroz video zapis prikažu na koji način vide svoje mesto stanovanja (selo, grad, varošica), prikažu znamenitosti svog kraja (crkve, manastiri, biblioteke, muzeji, spomenici) i preuzmu ulogu vodiča kroz svoj zavičaj.

 Propozicije Konkursa:

  • Pravo učešća na konkursu imaju deca i mladi od 6 do 18 godina;
  • Učesnici mogu biti sa teritorije Republike Srbije, kao i iz drugih država;
  • Video zapis predstavlja originalan rad autora;
  • Dužina video zapisa treba da je od 2 do 10 minuta;
  • Autor može da učestvuje sa jednim radom;
  • Radove slati na mejl adresu  konkursi.nble@gmail.com;
  • Odluka o najboljem radu doneće se na osnovu ukupnog broja pregleda i reakcija na YouTube kanalu i društvenim mrežama Biblioteke (Fejsbuk: @leskovac.biblioteka; Instagram: @lebiblioteka; Tviter: @nbleskovac);
  • Radovi koji sadrže neprimereni sadržaj biće automatski diskvalifikovani;
  • Pristigle radove Biblioteka može da objavi i koristi u promotivne svrhe.

 

***


Zadužbina „Dositej Obradović“ po šesti put objavljuje konkurs za nagradu „Dositejevo zlatno pero“ za najbolje objavljene radove mladih autora, u okviru književnih vrsta koje je Dositej uveo u srpsku književnost – esej, basna, putopis, kratka priča.

Rok za dostavljanje radova je petak, 20. avgust 2020. god.

Na konkursu mogu učestvovati mladi punoletni autori i autorke (od 18 do navršenih 35 godina). Konkuriše se sa najviše tri objavljena rada. Dozvoljena dužina putopisa je 20 stranica.
Žiri će izabrati tri najbolja rada koja će biti nagrađena i objavljena u posebnoj publikaciji. Prva nagrada sastoji se od knjiga, „zlatnog“ pera i novčanog iznosa. Nagrada za drugo i treće mesto je u knjigama, a svim nagrađenim učesnicima biće uručene i diplome.
Nagrade će biti uručene u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ koja se održava svake godine u septembru.

Radove potpisane punim imenom i prezimenom, datumom rođenja, adresom stanovanja, kontakt telefonom i podatkom o mestu objavljivanja rada, potrebno je poslati OBAVEZNO putem pošte u pet primeraka, na adresu: Zadužbina „Dositej Obradović“, Kralja Milana 2, Objekat C, drugi sprat, 11000 Beograd, sa naznakom „za Dositejevo zlatno pero“ kao i na e-mail adresu Zadužbine info@dositejeva-zaduzbina.rs.

Telefoni za informacije +381 11 3282 240 i +381 11 3282 254.