Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Konkurs Golub 2022 - saopštenje žirija

SAOPŠTENJE O REZULTATIMA KONKURSA ZA NEOBJAVLJEN RUKOPIS

PRVE KNJIGE EDICIJE GOLUB ZA 2022. GODINU

 

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora u junu 2022. godine raspisala je konkurs za izdavanje prve knjige autora do 40 godina u ediciji Golub. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom, a konkurs je zaklјučen 15. jula 2022. godine.

Na konkurs je pristiglo 15 rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Branko Ćurčić, Dragan Babić i Danijela Repman, napravio je uži izbor od tri rukopisa:

  • Kontaemplikacije, Bogdana Rapaića
  • Priče iz (nekih) života Mladena Živkovića, i
  • Poslednji pokušaj samoodbrane, Nede Radosavlјević.

Nakon razmatranja rukopisa koji su uvršteni u uži izbor, žiri je odlučio da nagradu Golub za 2022. dodeli rukopisu Poslednji pokušaj samoodbrane, Nede Radosavlјević. Nagrada se sastoji iz objavlјivanja knjige, diplome i organizovanja promocije nagrađenog rukopisa.

Pesnička zbirka Poslednji pokušaj samoodbrane progovara o svakodnevici lirske junakinje koja pokušava da precizno i beskompromisno detektuje (be)smisao života savremenog čoveka i svega onoga što se nalazi u haosu ekspres lonca u koji smo nevolјno ubačeni. Autorkino obraćanje je neposredno, ogolјeno, a stvarnost u potpunosti razobličena, bez celofana i ukrasa - jer prevare i postoje da budu razotkrivene. Nekada u ravni melahnolije i neskrivene patetike, nekada lјutnje i bunta, ona revnosno mapira trivijalnosti lјudskog postojanja. Pa ipak, na krajnjoj liniji samoodbrane, uočavamo da tamo gde prestaju borbe sa samim sobom i drugima, započinje mirenje i prihvatanje. Tako progovaranje kroz poeziju postaje jedan od validnih postupaka koji omogućava da preživimo nemaštinu smisla.

Neda Radosavlјević (Jagodina, 1985), po zanimanju je diplomirani ekonomista. Pesme su joj objavlјivane na raznim književnim portalima, kao i u zbornicima: Između dva sveta, Šumadijske metafore, Banatsko pero, Izvornik 11, Garavi sokak, Sinđelićeve čegarske vatre, u časopisu Avlija i dr. Dobitnica je ovogodišnje nagrade U korak s vremenom za najbolјu savremenu pesmu u organizaciji Književnog kluba „Velimir Rajić“ iz Aleksinca. Živi u rodnom gradu.