Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Knjiga nedelje - komentari čitalaca

Sezona seobe na sever - Tajib Salih

knjiga_nedelje_komentar_citaoca

Ljubitelj sam čitalačkih izleta u meni neistražene daleke svetove pisaca i njihove kulture. Za početak – knjiga se čita u jednom dahu. Izvanredno osmišljena priča. tečan jezik, etno motivi i svakidašnje golicave teme, psihologija pojedinca i društvena (ne)prihvatljivost, rodna neradnopravnost...Proteže se istorijski pogled na neokolonijalizam u Africi, ali tako da ne opterećuje previše ceo tok priče, već se upotpunjuje. Priča čak nije ni zastarela, obzirom na vreme koje opisuje. Događa se čak i danas, pred našim očima ili čujemo o tome u vestima. A sezona seoba na sever je prisutna i kod nas...

                                                                                          Ivana Suzić, profesor informatike

Glamur - Klino T. Kasteli, Stiven Gandl

 

Za sve ,,radoznalce'' koje interesuje poreklo i značenje glamura preporučujem ovu knjigu. Napisana su dva osnovna dela. Prvi je poreklo glamura a drugi je podela na osam vrsta glamura.

Sama reč glamur se obično dovodi u vezu sa magijom i smatra se da poseduje sposobnost da opčini i zavede. Saznajemo da koreni glamura leže u XIX veku i da je najvažnija odlika potrošačke kulture. Autori su proučavali i način na koji je jezik vizuelnog zavođenja povezan sa različitim društvenim okolnostima i kako se koristi da podstakne zavist i interesovanje mahom u komercijalnom okruženju.

S obzirom da smo opkoljeni plasiranjem glamura preko TV-a i časopisa, vredi pročitati da bi bolje shvatili taj sjaj (lažni) i blještavilo ''nedostižnih''.

                                                                                                    Gajić Nebojša, penzioner

Sarajevski omnibus - Velibor Čolić

Jedna poetska priča o ljudima i događajima u Sarajevu i mnogo dalje i mnogo šire, u prostoru i u vremenu.

O Jevrejima, Muslimanima, Katolicima I Pravoslavcima...

O nameravanom i slučajnom.

O stvarnom i imaginarnom.

Zadovoljstvo čitanja!

( O čemu god, nije mučno. Za razliku od mnogo mučnog u našim stvarnim životima, sada i ovde. I u bližoj i daljoj prošlosti.)

                                                                                           Manda Prišing, penzioner

Odnosi sa javnošću i komunikacija u lokalnoj upravi i javnim službama- Džon Braun, Pet Godin, Vendi Moran

Svako društvo, organizacija ili preduzeće imaju pravila i odnose koje moraju da uspostave i poštuju kako bi funkcionisali. Osnov svegatoga, svakako, jeste komunikacija.

Ova knjiga ukazuje , pre svega, na izraziti značaj dvosmerne komunikacije upravo u lokalnoj samupravi i javnim službama i to ne samo kako bi se čule potrebe i stavovi građana, već i kako bi se na iste odgovorilo.

Takođe, ovo je odličan vodič kroz načine i mogućnosti komuniciranja, a sve u cilju ostvarivanja što veće efikasnosti i boljih rezultata koji bi doveli do kvalitetnijeg života u zajednicama.

                                                                                              Jelena Vukelić, prof. filozofije