Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Heraldika i identitet - izložba

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki - Kraljevsko istorijsko društvo - Heradlički klub iz Beograda

Izložba

HERALDIKA I IDENTITET

u čast i povodom stote godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

***

Obaveštavamo Vas da je izložba HERALDIKA I IDENTITET otvorena za posete svakog radnog dana (do 28.  decembra 2018. godine), od 8  do 18 sati  i subotom od 8 do 12 sati.

Izložba je smeštena u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“,

Trg cara Lazara broj 3.

Ulaz je besplatan.

Molimo Vas da grupne posete najavite na broj telefona 025/482827, od 7.30 do 14 sati.

***

Heraldika je pomoćna istorijska nauka koja se bavi proučavanjem nastanka, razvoja, teorije i prakse grbova. Od trenutka usvajanja, grb postaje sastavni deo identiteta svoga vlasnika, njegov alter ego, nešto između potpisa, portreta i lične karte,a pomalo i sve to skupa. Osnovne karakteristike grba su njegov stabilni sadržaj, podložnost opštim načelima koja regulišu obavezne i opcionalne elemente kompozicije grba, i njegova naslednost, što znači da grb postaje profil i lik svih svojih nosilaca kroz generacije i kroz vremena. Kao takav, grb precizno registruje uspone jednog roda, pa i čitavog njegovog teritorijalnog ili državnog ustrojstva, ali često i padove, iskušenja i stradanja.

 

Ova izložba sadrži elemente nekih prethodnih izložbi, održanih u Beogradu i u Topoli, koje su se bavile heraldikom Karađorđevog doma, jer je u istorijskom kontekstu državna simbolika Srbije i nacionalna heraldika Srba i drugih naroda sa kojima su Srbi delili i dele zajedničku sudbinu, neodvojivo povezana sa heraldičkom sintagmom savremenog vladalačkog doma.

***

U sredu, 28. novembra 2018. godine, održano je predavanje na temu: 

Kakva je veza između heradike i identiteta (ličnog, ubikacionog, nacionalnog, konfesionalnog), između lične i kolektivne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i simboličkog jezika kojim se taj identitet uspostavlja i deklariše?

Predavač Dragomir Acović, arhitekta i heraldičar, član Krunskog veća

Područje nekadašnje Jugoslavije, a u nekoj meri i današnje Srbije, naseljeno je stanovništvom koje ne predstavlja samo statistički podatak o nacionalnom opredeljenju, već jeste složena zajednica u kojoj se često nametnute forme rukovode pre svega ideološkim i dnevno-pragmatičkim interesima, što u dužem roku uzrokuje probleme. Ti problemi su neočekivani samo za one koji se u svom javnom delovanju rukovode pre svega sopstvenim neznanjem i nedostatkom svesti da nekakvo znanje uopšte postoji i da je relevantno.

Istorijski heraldički i vanheraldički simboli i amblemi predstavljaju dragoceni deo naše svesti o postojanju i trajanju. Zato se o njima mora ponešto znati, a da bi znalo, mora se govoriti i čitati! To je smisao izložbe i predavanja na stotu godišnjicu događanja koja su oblikovala naš svet, koji jeste naš, bez obzira da li nam se sviđa, i da li verujemo da smo u stanju da ga naknadno izmenimo na bolje.

Galerija

Mediji:

RTV Sreće - video prilog