Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Gradska biblioteka na Vikipediji

U Beogradu, 1. i 2. novembra, održan je kurs Viki-bibliotekar (Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković), na kom je prisustvovala bibliotekarka Žana Gnjatović.

Kurs pruža informacije o aktivnostima Vikimedije Srbije, mogućnostima koje pruža Vikipedija i ostali Viki-projekti (Viki-vesti, Viki-rečnik, Viki-knjige, Viki-izvornik, Viki-citat, Vikimedijina ostava). Obuka polaznika kursa obuhvata teme kao što su: upoznavanje sa principima uređivanja članaka, pisanje i prevođenje tekstova, izvori i autorska prava (detaljno upoznavanje polaznika sa osnovnim načelom Vikipedije: „Sve što napišete, morate da potkrepite izvorima“).

Pored teorijskog dela, organizovana je radionica koja omogućuje polaznicima da samostalno kreiraju i postavljaju na Vikipediju što bogatiji, kvalitetniji i informativniji sadržaj. Predavači su bili Aleksandra Popović, Oja Krinulović, Đorđe Stakić, Sanja Antonić, Mile Stijepović, Matea Milošević, Dragana Stolić, Igor Živanović, Milica Ševkušić, Milica Vučetić i Milica Buha.

Na kursu je polaznik iz naše biblioteke postavio članak na Vikipediju: Gradska biblioteka Karlo Bijelicki.