Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Golub 2022

Nataša Turkić, direktorka biblioteke, uručila je nagradu Nedi Radosavlјević,  pobednici na konkursu za prvu knjigu mladog autora, u sredu 28. decembra, na Dečjem odelјenju Gradske biblioteke.

   

Nova knjiga u ediciji Golub je zbirka poezije Poslednji pokušaj samoodbrane. Zbirka sadrži 45 pesama koje su podelјena u četiri celine Bez rafešlusa, Nisam ovde, Kišobrani i Poslednji pokušaj samoodbrane. Prema rečima urednika, Dragana Babića, zbirka progovara o svakodnevici lirske junakinje koja pokušava da precizno i beskompromisno detektuje (be)smisao života savremenog čoveka i svega onoga što se nalazi u haosu ekspres lonca u koji smo nevolјno ubačeni. 

Neda Radosavlјević (Jagodina, 1985), po zanimanju je diplomirani ekonomista. Pesme su joj objavlјivane na raznim književnim portalima, kao i u zbornicima: Između dva sveta, Šumadijske metafore, Banatsko pero, Izvornik 11, Garavi sokak, Sinđelićeve čegarske vatre, u časopisu Avlija i dr. Dobitnica je ovogodišnje nagrade U korak s vremenom za najbolјu savremenu pesmu u organizaciji Književnog kluba „Velimir Rajić“ iz Aleksinca.

***

Edicija Golub ima za cilј da promoviše i podrži mlade, talentovane pisce i da im pruži priliku da se afirmišu na književnoj sceni.  

Naziv edicije Golub potiče od Ilustrovanog lista za srpsku mladež koji je pokrenut 1879. godine, a u Somboru je izlazio od 1898. do 1913. U Golubu su, između ostalih, svoje radove objavlјivali Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Vojislav Ilić, Branislav Nušić, Miloš Crnjanski, i drugi.

 

Nakon ponovnog pokretanja, edicija Golub je u proteklim godinama nagradila i objavila knjige Sâd Milana Kovačevića, Prepoznavanja Jasne Dimitrijević, Ulica izgublјenih reči Đorđa Majstorovića, Prima furia Marine Radovanović, Kućne grinje Igora Ivaniševića, O ostalima Saše Guberinić i najnoviju Poslednji pokušaj samoodbrane Nede Radosavlјević.