Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Đorđe Majstorović: Ulica izgubljenih reči

GRADSKA BIBLIOTEKA KARLO BIJELICKI – Edicija Golub
Đorđe Majstorović:  Ulica izgubljenih reči

Ovih dana iz štampe je izašla treća knjiga Edicije Golub u izdanju Gradske biblioteke Karlo Bijelicki. Reč je o zbirci pripovedaka Ulica izgubljenih reči, autora Đorđa Majstorovića, pobednika na trećem po redu konkursu za prvu knjigu mladog autora. 

Zbirka sadrži osamnaest pripovedaka promišljeno podeljenih u tri celine, različite po načinu pripovedanja: Prvo lice ili Nešto mi je tu bilo sumnjivo, Neki drugi ljudi i neki drugi gradovi i Trip ti(h) i Kiš. Priče Đorđa Majstorovića predstavljaju potragu za formama razumevanja i izražavanja raznovrsnosti savremene svakodnevice. Majstorovićevo pripovedanje je spontano i najčešće iz iskustvene perspektive, polazeći od ranih jada odrastanja i formiranja u prepoznatljivom urbanom, socijalnom i istorijskom kontekstu. U tom smislu izdvaja se priča „Sekunda“ u kojoj sa jednakom lakoćom govori o malim i velikim temama: o mogućnosti da nepažljivi dečak zgazi puža na asfaltu ili da se čovekov život iz osnova promeni (ili prekine) u samo jednoj sekundi. Ističe se i priča u tri glasa Gang of three, koja nas uvodi u drugu celinu. Glavni lik zove se Maler. Maler onako kao Gustav Maler, ili kao nadimak stečen u zemlji u kojoj je lošom srećom zaglavio na putu za Francusku. Pretvara se da nema glasa, da je nem, no za njegovu priču se može reći da je jedna od najboljih na vrlo aktuelnu temu koju umetnici ne smatraju naročito inspirativnom, temu izbeglica koje beže od rata u svojoj zemlji, dok ih evropske dočekuju bodljikavom žicom i besnim psima.
Đorđe Majstorović nam na jedan nimalo tendenciozan način pripoveda o malim i velikim temama, različitim glasovima, tražeći svoj put. Zato se iskreno nadamo da će ulazak knjige Ulica izguljenih reči u Golubovo jato pomoći da njegove reči ne budu izgubljene.
Promocija u Somboru i Novom Sadu se planira za jesen. 
 
Đorđe Majstorović (1986, Tuzla) diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nišu, na departmanu za istoriju. Zastupljen u brojnim regionalnim književnim zbornicima: Rukopisi, Lapis Histriae, Na ulici gaze bose ljude, Sanjatorijum, Van ograde  itd. Objavljivao i na raznim internet portalima, poput  Eckermana, Betona , Fake poet bloga i sl. Rukopis njegovog nultog romana Zbirka zbrke ušao je u finale konkursa izdavačke kuće VBZ za najbolji neobjavljeni roman 2011. godine. Aktivan je u književnosti i putem radionica kreativnog pisanja. Trenutno vodi Pisalište u okviru Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu, gde radi kao književni urednik i PR.
Urednica Nada Dušanić