Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Biblioteke i doživotno učenje

Od 8. do 10. septembra 2022. godine, u Čačku, održan je 16. godišnji stručno naučni-skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije Biblionet, na temu Biblioteke i doživotno učenje.

                    

Svečani deo skupa obuhvatio je prijem za sve učesnike, u prostorijama Gradske biblioteke  Vladislav Petković Dis kao i otvaranje istog u velikoj  sali Biblioteke gde su održane i radne sesije skupa.

Tokom svečanog otvaranja pozdravne reči uputili su: viši savetnik Ministarstva kulture i informisanja dr Mladen Vesković, predsednik Zajednice matičnih biblioteka Srbije i upravnik Narodne bibliotke Srbije dr Vladimir Pištalo, pomoćnik gradonačelnika Čačka Miroslav Petković i direktor Gradske biblioteke Čačak dr Bogdan Trifunović. dok je u kulturno-umetničkom delu programa nastupao hor Slovo lјubve iz Čačka

Dalјe, po programu, sledila je  dodela nagrade Đura Daničić za 2021. godinu, koja je dodelјena bibliotekaru savetniku, Danieli Skoković iz Požege.

Radni deo skupa obuhvatao je predstavlјanje radova koji se bave temom doživotnog učenja, akcenat je posebno stavlјen na bibliotekare i njihovu edukaciju u kontekstu inovativnih znanja. Takođe, promovisan je i roman  Petlјa autora Dejana Aleksića.

Trećeg dana skupa, koji je tradicionalno rezervisan za izlet, posetioci su imali priliku da obiđu Prirodnjački centar u Ovčar Banji, manastir Nikolјe, da uživaju u lepotama Ovčarsko-kablarske klisure kao i da krstare jezerom Međuvršje.

Ovoj tradicionalnoj manifestaciji prisustvovale su i predstavnice somborske Biblioteke: Nataša Plavšić, Žana Gnjatović i Želјka Aćimovac, bibliotekarke i Nataša Turkić, direktorka somborske biblioteke.