Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Beseda Radoslava Petkovića

XIV Veljkovi dani

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ i Organizacioni odbor Velјkovih dana priredili su 14. Velјkove dane pod pokrovitelјstvom Grada Sombora,  Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Dvodnevna književna smotra posvećena  Velјku Petroviću otpočela je 3. novembra 2022. godine u Velikoj sali Skupštine grada. Svečanost je otvorila NatašaTurkić, upravnica Biblioteke, a prisutnima se obratila i MarijaČačić, rukovodilac Zavičajnog odelјenja.

U nastavku programa održan je okrugli sto na temu „Životne i književne istine u prozi Velјka Petrovića“, a učesnici ovog kritičko-naučnog skupa bili su Žaklina Duvnjak Radić, Milica Kecojević, Marija Blagojević i Mileta Aćimović Ivkov koji je imao ulogu moderatora.

Drugog dana manifestacije, 4. novembra 2022. godine, na Dečjem odelјenju, članovi žirija za dodelu nagrade „Golubić“, Tode Nikoletić, Renata Podlipec i Anđelija Pruginić, uručili su nagrade prisutnim dobitnicima.

Književna smotra nastavlјena je u Velikoj sali Skupštine grada, predstavlјanjem književnog portreta Jovice Aćina, dobitnika nagrade Velјkova golubica za 2020. godinu. O njegovom stvaralaštvu govorili su Simon Grabovac, Snežana Savkić, Marina Avramović i Mileta Aćimović Ivkov.

U završnom delu manifestacije, Mileta Aćimović Ivkov, predsednik žirija za dodelu nagrade „Velјkova golubica“, koja nagrađuje pisca za celokupno pripovedačko delo od izuzetne umetničke vrednosti, proglasio je Radoslava Petkovića za dobitnika ove nagrade u 2022. godini.

Beseda Radoslava Petkovića povodom uručenja nagrade Velјkova golubica za 2022. godinu