Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Akcija Milion knjiga za Srbiju

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, krajem 2018. godine, izdvojila je značajan broj knjiga sa namerom da se priključi akciji Milion knjiga za Srbiju za opremljenije biblioteke, čiji je organizator Adligat iz Beograda, udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju. U nadležnosti Adligata su Biblioteka Lazić, kolekcije, legati, Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti i Muzej zanimljivih eksponata. Akcijom Milion knjiga za Srbiju pokloniće se najmanje milion knjiga bibliotekama u regionu kojima je to potrebno.

Viktor Lazić, predsednik Udruženja, bio je u poseti našoj biblioteci, 5. februara 2019. godine  i tom prilikom uručene su mu prikupljene knjige. On je obišao zgradu biblioteke, njeno pozajmno, naučno i zavičajno odeljenje. Biblioteci i zaposlenima poklonio je nekoliko primeraka svoje autorske knjige Velika avantura.

Bibliotekarke  Žana Gnjatović i Marija Čačić, kroz obilazak odeljenja, posebno su predstavile vrednu zbirku stare i retke knjige te najstariju knjigu Biblioteke, Zbornik Božidara Vukovića iz 1538. godine, periodičnu bibliotečku građu, publikacije naše izdavačke delatnosti i legat Miroslava Josića Višnjića.

Na obostrano zadovoljstvo dogovoren je ponovni susret uz inicijativu da se uspostavi i zvanična saradnja ove dve institucije kulture.