Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

19. Konferencija Bibliotekarskog društva Srbije

U Beogradu je, u prostoru Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, od 14. do 16. decembra, održana 19. Konferencija Bibliotekarskog društva Srbije sa temom Udruživanje, povezivanje i umrežavanje bibliotekara. Konferencija je protekla u znaku jubileja – 75 godina postojanja Bibliotekarskog društva Srbije.

Prvog dana održana je svečana skupština povodom Dana bibliotekara Srbije i obeležavanja jubileja 75 godina od osnivanja Društva, a zatim su dodelјene nagrade za 2022. godinu. Nagrada Zapis, koja se dodelјuje za trajan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti, dodelјena je Gordani Đilas iz Biblioteke Matice srpske. Nagradu Stojan Novaković, za originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, dobili su Bojana Vukotić (NBS) i Dobrilo Aranitović za bibliografiju časopisa Sociološki pregled : 1938-2020. Nagradu Najbolјi bibliotekar, za rad na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti, dobila je Hadija Džigal Kriještorac iz Biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Prijepolјa.

Specijalni gost na Konferenciji bila je Barbara Lison, predsednica Međunarodne federacije bibliotečkih udruženja i institucija (IFLA), koja je održala prigodan govor i prezentaciju.

Predstavlјena su nova izdanja Bibliotekarskog društva Srbije: monografija Bibliotekarsko društvo Srbije 1947-2022, promotivni film povodom 75 godina Društva, novi broj naučnog časopisa Bibliotekar, zbornik radova Posle 2020: nove prilike i perspektive, a upriličena je i izložba monografskih i serijskih izdanja BDS.

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, na mestu gde je 14. decembra 1947. godine osnovano Društvo, održan je svečani prijem i izložba Bibliotekarsko društvo Srbije 1947-2022.

Drugog i trećeg dana Konferencije odvijale su se radne i panel sesije, radionica, prezentacije postera, kao i predavanja inostranih stručnjaka iz bibliotečko-informacione delatnosti na kojima su razmatrane teme: saradnja biblioteka i drugih organizacija, međusektorska umreženost i povezivanje kao izvor razvoja struke, bibliotekari u elektronskom i analognom okruženju, pristup znanju i informacijama u kontekstu biblioteka i autorskih prava, COBISS u školskim bibliotekama Srbije.

Kao članovi Bibliotekarskog društva Srbije, podružnice Zapadnobačkog okruga, Konferenciji su prisustvovale i predstavnice somborske Biblioteke: Anđelija Pruginić, Žana Gnjatović, Marija Čačić i Nataša Plavšić.