Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Knjiga nedelje - komentari čitalaca

Antičko pozorište - Gvido Paduano

Budući da sam ljubitelj teatra, filozofije, Grčke… knjiga “Antičko pozorište” Gvida Paduanoa privukla me je najpre naslovom a onda i sadržajem. U ovoj izuzetno edukativnoj i korisnoj studiji nakon kratkog osvrta o preduslovima grčkog pozorišta, potom o slobodi i sudbini, odnosu pozorišta i religije, pozorišta i politike, autor je pobrojao 85 sačuvanih dela antičkog grčkog i rimskog pozorišta, iscrpno prikazao rekonstrukciju njihovog zapleta, razvoja radnje, ideja vodilja i izvora problema, koje svaka drama pruža unutar celokupnog opusa svakog od autora. Detaljno su opisana dela dramskih pisaca: Eshila, Sofokla, Euripida, Aristofana, Menandra, Plauta, Terencija i Seneke.

Antičko pozorište je jedna od najstarijih umetničkih institucija antičkog sveta i  poseban značaj dalo je dramskoj umetnosti, te će stoga sadržaji i tumačenja svih sačuvanih antičkih drama u jednoj knjizi koristiti svima koji studiraju dramske umetnosti, književnost, filozofiju… Ova knjiga može se svakako koristiti kao uvodnik za one koji ne poznaju antičko pozorište ali žele da budu obavešteni, ali i kao podsetnik za čudesni svet antičkog teatra.

                                                                                                           Tamara Stojković

Jeftino!?-David Boshart

Super je biti škrt!?

Svega ima previše, pa kupovanje postaje dosadno i naporno. Prodavci roba i usluga nepodnošljivo nasrtljivi.

Globalizacija trgovine – evolucija ljudskog društva  - nema natrag.

                                                             Vida Delić Babić, penzioner

 

Kosti - Čendžerai Hove

Sasvim drugačije, nepoznat svet – i zbog ovoga čitamo.

                                                             Vida Delić Babić, penzioner

 

Tačno u podne - Žan-Fransoa Rišar

U knjizi autor navodi dvadeset najvećih globalnih problema današnjice. Po njihovom pisanju ti problemi se neprekidno pogoršavaju, a strategije rešavanja tih problema su neuspešne. Tehnika mi  je nepoznata. Znanje mi je površno iz svih ovih oblasti koje autor navodi. Kao laiku, a savremeniku ovog vremena jasno mi je da su globalni problemi veliki.

Mnogo više mi se sviđaju vedrije teme.

                                                           Tesmija Hinić