Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

II Veljkovi dani

 

Zbornik saopštenja - II Veljkovi dani

Veljkovi dani 2008Književnom manifestacijom Veljkovi dani 2008., koja je posvećena znamenitom srpskom piscu Veljku Petroviću (1884-1967), Gradska biblioteka u Somboru se pokazala kao dostojanstven domaćin. U dva dana, 11. i 12. oktobra, na okruglim  stolovima Pesničko delo Veljka Petrovića i Književni portret Miroslava Josića Višnjića podneseno je više saopštenja, koja će biti objavljena zasebno u zborniku do narednog susreta 2009. O Veljkovoj poeziji govorili su prof. dr Slavko Gordić, prof. dr Sava Babić, prof. dr Jovan Pejčić, prof. dr Milivoj Nenin i prof. dr Tihomir Petrović. Josićevo pripovedačko umeće predstavili su dr Marko Nedić, mr Slađana Ilić, mr Sonja Kapetanov i Radivoj Stokanov.
 
Veljkovi dani 2008Dodeljena je drugi put  nagrada Veljkova golubica  za celokupno pripovedačko delo na srpskom jeziku od izuzetne umetničke vrednosti, kako je u Pravilniku o nagradi definisan osnovni kriterijum. Žiri smotre prof. dr Slavko Gordić, dr Marko Nedić i Radivoj Stokanov jednoglasno je odlučio da ovogodišnji dobitnik nagrade bude ugledan srpski pripovedač i romansijer Dragoslav Mihailović. Nagrađenom piscu sem statuete golubice i povelje pripala je  i novčana nagrada od 2000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Veljkovi dani 2008Prvog dana književne smotre predstavljen je zbornik saopštenja Veljkovi dani 2007., sa sesijama  o Pripovedačkom delu Veljka Petrovića i o Savremenoj srpskoj pripovetci. Drugog dana promovisana je Antologija, knjiga pripovedaka prošlogodišnjeg, prvog dobitnika nagrade Veljkova golubica Miroslava Josića Višnjića. Izdavanje knjiga finansijski je u celosti podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Pokrovitelj  drugih Veljkovih dana bila je Skupština opštine Sombor.