Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

XVI konferencija Bibliotekarskog društva Srbije

XVI konferencija Bibliotekarskog društva Srbije održana je 12. i 13. decembra u Narodnoj  biblioteci Srbije u Beogradu. Ovogodišnja tema konferencije bila je Male biblioteke u velikom dijalogu za promene.

Šesnaesta po redu konferencija Bibliotekarskog društva Srbije nastojala je  da otvori prostor za dijalog o temama koje se, pre svega, tiču malih ili manjih biblioteka, kako bi se pažnja stručne javnosti posvetila ovom brojnom i raznolikom segmentu bibliotečko-informacione delatnosti. Pod malim bibliotekama podrazumevao se široki spektar ustanova i organizacija bibliotečko-informacione delatnosti koje do sada nisu bile u fokusu konferencija BDS: biblioteke sa jednim zaposlenim, specijalne biblioteke i bibliotečko-informacioni centri, biblioteke visokoškolskih i naučno-istraživačkih institucija, javne biblioteke (manje gradske i opštinske biblioteke), školske biblioteke, itd.

Program su činili prikazi i prezentacije sledećih sesija: Male biblioteke-standardi, smernice, stvarnost; Bibliotekari 20. veka u akademskim i naučnim bibliotekama; Platforme za 21. vek; Čuvari kulturne baštine i Biblioteka-kulturni centar lokalnih zajednica. Održana je i svečana Skupština BDS povodom dana bibliotekara 14. decembra i ceremonija dodele nagrada BDS za 2019. godinu.

Na ovogodišnjoj konferenciji BDS iz somborske biblioteke prisutvovali su viši diplomirani bibliotekar Nataša Plavšić i diplomirani bibliotekari Radmila Lazarević i Žana Gnjatović.