Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Veljkovi dani

Gradska biblioteka „Кarlo Bijelicki“ i Organizacioni odbor Veljkovih dana priredili su 13. Veljkove dane pod pokroviteljstvom Grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Dvodnevna književna smotra posvećena  Veljku Petroviću, otpočela je 5. novembra 2020. godine u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Кarlo Bijelicki“. Svečanost je otvorila NatašaTurkić, upravnica Biblioteke, a program je vodila MarijaČačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja.

Nakon pročitanog saopštenja književnog kritičara Milete Aćimovića Ivkova, čije je učešće iz opravdanih razloga izostalo, održan je okrugli sto na temu „Istorija, stvarnost i priča: zemlja i ljudi u prozi Veljka Petrovića“ na kojem su učestvovali: Gorana Raičević, Gojko Božović, Milan Aleksić i Stevan Jovićević.

Drugog dana manifestacije, na Dečjem odeljenju prikazan je film snimljen povodom godišnjice Biblioteke. Anđelija Pruginić, član žirija, uručila je nagrade prisutnim dobitnicima, Sergeju Joviću iz Niša i Nikoli Tolju iz Beograda, dobitniku nagrade  Gran pri Golubić u 2020. godini, za priču Bedem. Učenici Muzičke škole Petar Кonjović: Nikolina Laketa, David Antunić, Slobodan Dančulović i Sergej Geleban, kroz tradicionalno pevanje, tamburu, gitaru i violinu, obogatili su program posvećen nagrađenim učenicima.

Кnjiževna smotra je nastavljena u Velikoj sali Skupštine grada, predstavljanjem književnog portreta Gorana Petrovića, dobitnika nagrade Veljkova golubica za 2018. godinu. O njegovom stvaralaštvu govorili su: Jana Aleksić, Slađana Ilić, Jovana Milovančević i Dragan Hamović.

U završnom delu manifestacije, Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja, proglasila je dobitnika nagrade Veljkova golubica za celokupno pripovedačko delo u 2020. godini i iznela obrazloženje odluke o dodeli nagrade.

Nažalost, Jovica Aćin, nagrađeni književnik, bio je sprečen da dođe, te će mu nagrada biti uručena drugom prilikom. Beseda koju je posvetio Veljkovoj golubici pročitana je na samom kraju manifestacije.

Jovica Aćin
Beseda povodom dodele Veljkove golubice za 2020. godinu