Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Svetski dan mentalnog zdravlja

10. oktobar se širom sveta obeležava kao SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA.
Tim povodom, Centar za individualni razvoj i unapređenje društva - PSIHOZON obeležiće ovaj dan i u Somboru, s obzirom da u fokusu svog rada ima očuvanje, zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja stanovništva,
 

Toga dana, PSIHOZON će organizovati 2 događaja:
 

- ULIČNA AKCIJA obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja
Vreme: 10-14h
Mesto: Trg Svetog trojstva - plato ispred Gradske kuće

-
 Predavanje Duša misli u slikama - prof. dr Snežana Milenković - predsednica Srpskog društva za integrativnu art psihoterapiju
Vreme: 18h
Mesto: Gradska biblioteka Karlo Bijelicki - sala Dečjeg odeljenja

ULAZ SLOBODAN!

*Prof. dr Snežana Milenković je klinički psiholog i psihoterapeut, doktor medicinskih nauka, redovni profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Predaje Psihoterapiju (više psihoterapijskih predmeta) i Psihologiju umetnosti. Takođe, predaje Psihologiju stvaralaštva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.Kao predavač učestvovala je na brojnim međunarodnim i domaćim naučnim stručnim skupovima. Autor je knjiga "Vrednosti savremene psihoterapije", "Psihoterapija i duhovnost", „Duša misli u slikama“, kao i brojnih naučnih radova objavljenih kod nas i u inostranstvu. Značajno je njeno zalaganje i rad na prevenciji mentalnog zdravlja i promovisanju pozitivne psihologije i psihoterapije koje su okrenute zdravlju, rastu i razvoju ličnosti.
Kao psihoterapeut zastupa integrativni pristup čoveku, te je tokom svoje tridesetogodišnje psihoterapijske prakse razvila poseban psihoterapijski pristup - Integrativnu art psihoterapiju (http://www.iap.org.rs/), koja integriše različite psihoterapijske pravce, metode i tehnike (psihoanalitičke, transakciono-analitičke, geštaltističke, telesno-terapijske, kognitivno-bihejvioralne, sistemske i kreativno-artističke, duhovne itd.).Bila je osnivač i dugogodišnji predsednik Saveza društava psihoterapeuta Jugoslavije (Srbije) od 1997-2009. Nakon povlačenja sa te funkcije, izabrana je za počasnu predsednicu Saveza.Bila je nacionalni delegat u Evropskom bordu za psihoterapiju od 1997-2012.Osnivač je i predsednik i Srpskog društva za integrativnu art psihoterapiju (od 1999-do danas).Član je Evropskog borda za psihoterapiju (EAP), Naučno-istraživačkog komiteta Evropskog udruženja za psihoterapiju (SRC) i uređivačkog odbora časopisa Internacionalni žurnal za psihoterapiju (IJP).Nosilac je Evropskog i Nacionalnog sertifikata za psihoterapiju.
 

* * *
Događaji se realizuju u saradnji Psihozona sa: Srpskim društvom za integrativnu art psihoterapiju, Gradskom bibliotekom "Karlo Bijelicki" Sombor, Caritas Srbija, somborskim školama, Domom zdravlja Dr Đorđe Lazić, Podružnicom psihologa zapadnobačkog okruga/Društvo psihologa Srbije i drugim saradnicima.

Izvor: Centar za individualni razvoj i unapreženje društva - PSIHOZON