Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Projekat “Bukmarker”

U gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis” u Čačku 23. juna 2021. godine potpisan je ugovor o partnerskom projektu čiji je nosilac Gradska biblioteka u Čačku i partnera koje čine četiri javne biblioteke iz Kraljeva, Novog Sada, Leskovca i Sombora.

Reč je o unapređenju korisničkog iskustva u javnim bibliotekama Srbije pomoću aplikacije „Bukmarkerˮ. Osnovna ideja projekta je izrada mobilne aplikacije koja unapređuje kulturu čitanja u Srbiji. Čitaocima i posetiocima biblioteka ona bi nudila novo korisničko iskustvo, a bibliotekarima i izdavačima predstavljala pomoć u radu. Višestruko bi upotpunila korisničko iskustvo jer bi po prvi put u Srbiji omogućila personalizaciju naloga, tj. kreiranje ličnog profila korisnika. Aplikacija „Bukmarkerˮ bi bila nova usluga u bibliotekama Srbije i ona bi značajno unapredila tehničke uslove za pregledanje bibliotečko-informacione građe i izvora. Korisnici biblioteke bi učestvovali u kreiranju i deljenju sadržaja, umrežavali se, odnosno kreativno participirali u bibliotečkim aktivnostima što jeste tendencija savremenog bibliotekarstva. 

Promociji projekta u čačanskoj biblioteci prisustvovale su direktorica somborske biblioteke Nataša Turkić, diplomirani bibliotekari Anđelija Pruginić i Žana Gnjatović. Prezentacija projekta sastojala se od nekoliko segmenata: opisa projekta, planirane saradnje, prestavljanje karakteristika aplikacije Bukmarker i kalendara aktivnosti.

Tom prilikom direktorica Nataša Turkić potpisala je ugovor o partnerskom projektu.

Nakon radnog dela sastanka i prezentacije koji su realizovali  direktor biblioteke dr Bogdan Trifunović i viši diplomirani bibliotekar Marija Radulović sledio je obilazak Biblioteke.