Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Medijska pismenost za zrelo doba – zum konferencija

Biblioteka Plus iz Beograda organizovala je zum konferenciju pod nazivom Medijska pismenost za zrelo doba; Medijsko nasilje i medijska ekologija. Medijator konferencije je bila dr Maja Vukadinović, a pozdravnu reč su dali Zoran Hamović, predsednik Udruženja Biblioteka plus i Slavica Trifunović, pomoćnica ministra kulture.

U glavnom delu konferencije, sa svojim prezentacijama, osim Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” učestvovali su  i  predstavnici Gradske biblioteke Subotica, Gradske biblioteke Ljig, Gradska biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca, Matične biblioteke„Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva, Narodne biblioteke Osečina i Biblioteke Centra za kulturu iz  Kladova.

Somborsku Biblioteku predstavila je Žana Gnjatović, diplomirani bibliotekar, radom sa temom Medijska pismenost i bibliotečke usluge somborske biblioteke namenjene osobama starije životne dobi.

Nakon prezentovanih radova sledila je diskusija kao i okrugli sto na temu: Neophodno i moguće : medijska pismenost za zrelo doba i javne biblioteke. Učestvavali su: prof. dr Miroljub Radojković, dr Mirjana Matović a uvodničar je bio dr Miroljub Radojković.

Da podsetimo, cilj projekta Medijska pismenost za zrelo doba je da se bibliotekarima pruži stručna podrška da razvijaju znanja i ohrabre starije građane, korisnike biblioteka da se služe društvenim medijima, internetom, ali da uz pomoć bibliotekara pažljivije biraju, stvaraju i razmenjuju medijske sadržaje.