Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Knjiga nedelje - komentari čitalaca

Brak iz zadovoljstva  - Tahar Ben Želun

 

Knjiga Brak iz zadovoljstva pisca Tahara Ben Želuna  na  potpuno jasan način objašnjava problem rasizma. Rasizam je večni problem dveju rasa - crne i bele.

 Naime, bela rasa je okarekterisana kao dominantnija i povlašćenija, dok je situacija sa crnom rasom drastrično drugačija. Oni se susreću u ovoj knjizi, a i u stvarnom životu, sa brojnim preprekama.

 Nažalost, rešenje ovog problema se već vekovima ne nazire i to se zanemaruje kao nešto što nije vredno promena.

 Tužno za nas, tužno za čitav svet.

Aleksandra Mladenović, učenica
Srednja ekonomska škola Sombor

 

Car ili upravitelj -  Tonja Kjusopulu

Predmet izučavanja studije Car ili upravitelj, Tonje Kjusopulu je Vizantija u XV veku, vladavina poslednjih Paleologa. Istorijski okvir je širok, dat je u osnovnim crtama, a fokus je na političkim nosiocima vlasti i načinu na koji su odlučivali i vladali u tim vrlo nesigurnim vremenima.

Mnogobrojni izvori  koji se navode u tekstu oslikavaju turbulentno vreme pred pad Carigrada. Posebno su oslikani značajni likovi arhonata i drugih dostojanstvenika u kompleksnoj upravi, zatim uspon bogatih trgovačkih porodica. Vizantija se svela na malu utvrđenu enklavu okruženu Otomanskom imperijom, ali carevi i aristokratija su se i dalje čvrsto držali dvorske etikecije. Stalno je prisutno i pitanje pomoći i zaduživanja kod Mlečana I Đenovljana, i odnos prema uniji. Citirane su reči bolesnog cara Manojla II u Sfrancisovim Hronikama….Carstvu nije potreban car, već upravitelj.

Vojka Perović