Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Duško Novaković Pravo na konfete

Nova knjiga u izadnju Gradske biblioteke Karlo Bijelicki i UG Ravangradsko proleće, treća knjiga u  biblioteci Venac Laze Kostića je  zbirka poezije Duška Novakovića Pravo na konfete. 

Duško Novaković je rođen u Podgorici, školovao se u Makedoniji, Crnog Gori i Srbiji, a studirao je jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je više od dvadeset zbirki poezije i sačinjena su tri izbora iz njegove poezije Sećanje na prve ljubavi, Zabava za utučene, Čemu vika. 
Dobitnik je mnogih značajnih nagrada i priznanja, neke od njih su: Milan Rakić, Mlada Struga, Branko Miljković, Zmajeva nagrada, Disova, Vasko Popa, Desanka Maksimović i Venac Laze Kostića nagrada Gradske biblioteke Karlo Bijelicki i UG Ravangradsko proleće, koja se dodeljuje u okviru manifestacije Dan Laze Kostića. 

Novaković je raznovrstan pesnik. I kad nas vodi između prizora socijalne stvarnosti, on u njima uviđa situacije koje obično izmiču našem pogledu. 
Gojko Božović: Noćni budnik (O sugestivnosti apela u poeziji Duška Novakovića)

Pesme Duška Novakovića idu u vrh današnje srpske neoverističke poezije možda i zato što su uspele da jezički inventivno harmonizuju sve registre pesničke skale. U njima ironija, groteska, patetika, očaj, humor dolaze u stanje istovremenog delovanja i jedno drugom ne smetaju. Naprotiv, pomažu se, pa izlazi da Novakovićeva pesma počiva na tom magičnom, jedva zamislivom ukrštaju. Zaista, štima nekako. 
Mihajlo Pantić: Duško Novaković: apologija običnost