Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Dometi

U novom dvobroju časopisa za kulturu „Dometi” (182-183), nalaze se rubrike Temat, Reč, Spone, Esej, Datum, Vrednovanja i Čin,  uređivanje časopisa potpisuju Tamara Babić, Branislav Živanović, Saša Radojčić, a glavni urednik je Dragan Babić.

Rubrika Temat posvećena je Vojislavu Despotovu, temat je priredio Saša Radojčić. Vojislav Despotov je bio srpski pesnik. Živeo je i radio u Novom Sadu. Objavio je više od dvadeset radio-drama. Objavio je i dvadesetak knjiga prevoda sa engleskog, nemačkog i slovenačkog jezika. U ovom tematu objavljene su radio drame PERAČ SAPUNA i USMENA ISPORUKA TELEGRAMA Vojislava Despotova, a  o  njemu pisali su Mihajlo Pantić SA VOJOM, U PODGORICI I DRUGDE i Gojko Božović NEOČEKIVAN ČOVEK I VESELI PAKAO STVARNOSTI.

Rubrika Reč: objavljeni su radovi Boška Tomaševića VREME ŠTO OSTAJE,  priča Milana Micića BALADA O ČORBI KOJA JE NESTALA, priča GLODAR Lazara Pavlovića, poezija Gorana Ibrajtera, Ane Miloš  i Jelene Marinkov i priča TAMO JE MORE Pavla Aleksića.

Rubrika Spone: Kazuo Išiguro JEDNO VEČE U DVADESETOM VEKU – I DRUGI MALI NAPRECI (obraćanje prilikom dodele Nobelove nagrade), prevela s engleskog Andrea Gomboš i Anton Marku KRAJ, poezija, prepevao s albanskog Anton Marku.

O postmodernoj teoriji pisala je Danijela Repman, njen rad MAGIČNI REALIZAM KAO VID POSTMODERNOG DISKURSA U MARKESOVIM PRIČAMA objavljen je u rubrici Esej, zajedno sa radom Danice M. Savić FANTASTIKA U POOVOJ PRIČI „PAD KUĆE UŠERA”.

U rubrici Datum, povodom održane književne manifestacije Dan Laze Kostića, objavljene su tri pesme Ivana Negrišorca, dobitnika povelje Venac Laze Kostića

U rubrici Vrednovanja objavljene su kritike: Branko Ćurčić PRVA LINIJA ODBRANE (Kristof Hajn: U vezi sa strancem, s nemačkog preveo Dušan Nikolić; Radni sto, Beograd, 2019), Stevan Bradić NEPOBEDIVO LETO (Branislav Živanović: Pesma galiota; Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2019) i Ivan Radosavljević FINO POETSKO DLETO (Maša Seničić: Povremena poput vikend- naselja, Treći Trg – Srebrno drvo, Beograd, 2019).

Rubrika Čin donosi dramski tekst Tijane Grumić NIKAD NISAM VIDELA ZVEZDE.

Izdavanje časopisa za kulturu „Dometi” pomogli su Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.